Plaatselijk vet verbranden?

true or falseVeel mensen doen tot vervelends toe sit-ups en crunches in de hoop in razend tempo hun rolletje buikvet kwijt te raken. Helaas, gaat niet werken.

Je lichaam werkt (gelukkig) als één geheel en maakt aan het einde van de rit de balans op tussen hoeveel calorieën er zijn verbruikt, en hoeveel er door voeding binnen zijn gekomen. Je lichaam beloont je buikspieren niet door daar als eerste het vet weg te halen. Dit gebeurt geleidelijk, en vanuit heel het lichaam.

Verruil vet voor spier

Wat wel gebeurt als je een bepaalde spiergroep traint, is dat de spieren in dit gebied sterker worden. Dit deel van je lichaam zal daardoor wel steviger aanvoelen. Spier is een stevige massa, in tegenstelling tot vet wat vrij blubberig aandoet. Dus hoewel het lichaamsdeel dat je zo fanatiek traint zeker steviger zal worden wordt er feitelijk niet meer vet verbruikt dan op andere plaatsen in je lichaam. Daar komt bij dat wanneer je bijzonder veel aandacht besteed aan bepaalde spiergroepen maar andere achterwege laat, dit blessures in de hand zal werken. Sterke armen kunnen veel tillen, maar wanneer je de rugspieren hebt verwaarloost ga je hier gegarandeerd last van krijgen bij het sjouwen. Als je af wilt van je vetrandjes zal het trainen van grote spiergroepen (benen en rug) je sneller helpen dan je te richten op de relatief kleinere spiergroep als de buik.

Rol van hormonen

Wat trouwens wel effect heeft op buikvet is de hormoonhuishouding. Het lijkt er sterk op dat het hormoon insuline de suikers uit je bloed haalt en opslaat als vet. Daarnaast lijkt dit hormoon de vetverbranding te remmen. Insuline wordt aangemaakt wanneer je lichaam suikerrijke voeding binnenkrijgt. Hoe verder verwerkt de suiker is, hoe meer insuline er nodig is om het af te breken. Witte tafelsuiker vraagt dus om meer insuline dan bijvoorbeeld agavesiroop (vervangende zoetstof). Meer lezen over suiker?

Meer lezen over fabels rondom vetverbrandingsprogramma’s? Klik hier. En voor de fabel dat je van fitness breed wordt klik hier

Bron: OCR level 2 course in Teaching Exercise

5 gedachtes over “Plaatselijk vet verbranden?

  1. Interessant artikel. Jammer he dat alleen.crunches niet werken;) Die buik is nu net wat mij het meeste stoort maar door trainen waren het eerste dat veranderde aan mijn lichaam, mijn billen. Had ik nooit verwacht, gek he?

    • Ja het zou heeel fijn zijn als het wel zou werken, maar helaas! Er zit niets anders op dan even doorbuffelen! 🙂 Succes! Enne thanks! 🙂

  2. Men kan beter spieroefeningen combineren met cardio. En dat doe ik allemaal lekker buiten de sportschool! Skate, hardlopen, lange wandelingen, dansen. Ben onderhand een bekend gezicht met mijn honden als ik langs de sportschool kom. En hun maar buffelen ;).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s