Midlife crisis

Wanneer we horen dat een man van middelbare leeftijd zijn vrouw inruilt voor een jonger exemplaar, een motor koopt of spontaan ontslag neemt is het oordeel ‘midlife crisis’ snel geveld. Vrouwen bekijken dit misprijzend en mannen kunnen er wellicht om lachen, maar in hoeverre deze fase een bewuste keuze is, dat is niet helemaal duidelijk.

Wat is het?

Een midlife crisis is een emotionele periode van twijfel en onrust. Nu is het zo dat iedereen – man of vrouw – tussen het 40e. en de 50e levensjaar een transitieperiode doormaakt. Je bent op de helft van je leven, maakt de balans op en bekijkt wat je nog zou willen bereiken in de komende jaren. Gelukkig mondt dit niet bij iedereen uit in een crisis. De meesten kunnen hier op een goede manier mee om gaan. Bij zo’n 1 op de 5 personen ontstaat een crisis.

Genetisch bepaald?

Uit dieronderzoek is gebleken dat ook apen last lijken te hebben van ongedurigheid in hun middelbare levensjaren. Als je de gelukscurve van chimpansees of orang oetangs zou tekenen zou te zien zijn dat deze een dip beleven in het midden van hun leven. Chimpansees zijn het ongelukkigst op 28-jarige leeftijd en orang oetangs op hun 35e. Gezien hun levensduur komen deze jaartallen overeen met de periode van 40 tot 45 jaar bij mensen. En het lijkt er inderdaad op dat wij mensen op deze leeftijd een dieptepunt raken als het gaat om ons geluksgevoel. Maar waar dit bij mensen vaak geweten wordt aan een scheiding, ontslag, de druk van een hypotheek en andere materiële zaken kan dit bij apen onmogelijk een rol spelen. Biologische aspecten zouden bij mensen dus ook wel degelijk bij kunnen dragen aan een gevoel van ontevredenheid.

Naast dat deze midlife crisis dus wellicht in onze genen vastligt lijkt ook onze gezondheid een belangrijke rol te spelen in dit proces. Op deze middelbare leeftijd lopen we immers meer risico op ziekten. Borstkanker is halverwege een vrouwenleven de grootste doodsoorzaak en ook depressies ontstaan opvallend vaak in deze periode (ook bij mannen trouwens). Het roer om willen gooien en meer willen genieten van het leven lijken dan ook logische reacties op de narigheid die je in deze levensfase mee zult maken.

Man vs Vrouw

Mannen en vrouwen verschillen wat betreft de oorzaak van een crisis. Vrouwen rapporteren vaker een crisis gerelateerd aan het gezin of de familie en mannen rapporteren vaker een werkgerelateerde crisis. Mannen en vrouwen verschillen dan ook vaak in de symptomen die ze zaten zien. Waar een man zich vaak richt op gemiste kansen (op het werk, wat betreft vervoersmiddel of toch nog één keer een jonge schone aan de haak slaan) richt een vrouw zich vaker op relaties met mensen om haar heen en de zin van het leven. De partner wordt onder de loep genomen, of de relatie met de kinderen of eigen ouders. En alhoewel men vroeger dacht dat de midlife crisis vooral in het Westen voorkwam als gevolg van heersende schoonheidsidealen, is inmiddels duidelijk dat een miserabele periode tussen grofweg het 40e en 50e levensjaar over heel de wereld voorkomt. Dat lijkt dan toch weer op genetische aanleg te duiden…

1. Weiss, A., et al (2012). Evidence for a midlife crisis in great apes consistent with the U-shape in human well-being. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. Vol. 109 Issue 49, p19949-19952. 4p. 2. Robinson, O.C., Wright, G.R.T. (2013) The prevalence, types and perceived outcomes of crisis episodes in early adulthood and midlife: A structured retrospective-autobiographical study. International Journal of Behavioral Development, Vol 37(5), Sep, 2013. pp. 407-416. 3.  "Is Well-being U-Shaped over the Life Cycle?" (2008) Social Science & Medicine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s