De geluksbeleving

Gelukkig zijn, dat willen we allemaal wel. Maar de één gaat van nature zonnig door het leven terwijl het voor de ander een hele strijd is. Waar die verschillen vandaan komen?

Gelukkig niet uit de factoren geld, schoonheid of spullen. Sterker nog: uit onderzoek is gebleken dat materialisme gerelateerd wordt aan een lage mate van tevredenheid over het leven. Mensen met veel spullen lijken minder dankbaar te zijn voor wat ze hebben, of krijgen. En laat dankbaarheid nu net een belangrijke factor van geluk te zijn, maar daarover verderop meer.

Een gelukkige basis

Om gelukkig te zijn moeten onze basisbehoeften zoals veiligheid, voedsel en een dak boven ons hoofd natuurlijk vervuld zijn maar verder lijkt het erop dat mensen zijn uitgerust met een biologisch basisniveau aan geluk. Onderzoek tussen één- en twee-eiige tweelingen toonde namelijk aan dat de geluksbeleving tussen ééneiige tweelingen veel meer overeen komt dan tussen de twee-eiige varianten (die net zoveel van elkaar verschillen als een gewone broer en zus). Daarnaast blijken mensen na de opwinding een persoonlijke overwinning of nederlaag zich weer redelijk snel te voelen zoals ze daarvoor deden. De balans is weer hersteld.

De definitie van geluk

Meestal wordt geluk weergegeven als de algemene tevredenheid met het leven zoals mensen dat zelf rapporteren. En gelukkig lijkt het erop dat we dit voor een groot deel zelf in de hand hebben. Onze genetische bouw lijkt verantwoordelijk voor de helft van de individuele verschillen tussen jou en je buurman. Onze levenssituatie – arm of rijk zijn, of getrouwd of gescheiden – lijkt 10% van ons geluk te bepalen. De overige 40% lijken we naar eigen inzicht te kunnen invullen aldus Sonja Lyuobomirsky (docent psychologie aan de University of California). Het enige wat we nu nog moeten weten is hoe gelukkige mensen dit deel invullen. En gelukkig is ook dit onderzocht.

happinessNa bestudering van het gedrag, activiteiten en de denkwijze van gelukkige mensen bleek dat deze groep veel tijd besteed aan familie en vrienden. Ze tonen vaak hun dankbaarheid over wat ze hebben, zijn behulpzaam, zien de toekomst optimistisch tegemoet, sporten ze regelmatig, leven in het heden, genieten van kleine dingen en stellen zichzelf doelen die ook haalbaar zijn. En iedereen weet hoe fijn het is in rap tempo een to-do lijstje weg te werken.

Leven in het heden lijkt op de lijst een belangrijke plaats in te nemen. Want zoals hierboven al werd aangegeven lijken mensen na een euforisch moment vrij snel terug te keren naar een basisniveau van geluk. Loterij winnaars voelen zich een aantal maanden na het winnen van een enorm geldbedrag vaak niet gelukkiger dan gewone stervelingen. Ook een mooi nieuw huis went. De roes trekt na verloop van tijd weer weg en blijvend geluk lijkt daarmee lastig vast te houden. De oplossing? Vechten tegen routine, zo gevarieerd mogelijk leven en openstaan voor nieuwe mogelijkheden. Zet ‘m op!

1. Tsang, J.A., et al (2014)Why are materialists less happy? The role of gratitude and need satisfaction in the relationship between materialism and life satisfaction. Personality and Individual Differences volume 64 2. Lyuobomirsky, S., Bao, K.J. (2014). Houd het geluk vast. Psyche en Brein, 1, 14-17

Een gedachte over “De geluksbeleving

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s