Wat Mindfulness kan doen

Mindfulness is een psychologische stroming met als belangrijkste gedachte: leven in het hier en nu. Deze stroming komt voort uit eeuwenoude boeddhistische gedachten en technieken en is de laatste jaren enorm populair geworden. Niet zo gek waarschijnlijk in deze tijd van haast, stress en prestatiedruk.

mindfulnessKun je het leren?

Naast ‘leven met volle aandacht’ is een ander belangrijk punt het reageren op dit leven vanuit rede in plaats van uit emotie en tegenwoordig kun je dit gewoon via een cursus leren. Mindfulness Bases Stress Reduction is een veelgebruikte naam voor deze lessen. Je leert bijvoorbeeld dingen te nemen zoals ze zijn, dat je jezelf en anderen niet onnodig moet veroordelen en dat piekeren geen nut heeft. Er wordt aandacht besteed aan ademhalingstechnieken en de zintuigelijke waarneming. Deze cursussen lijken erg populair te zijn maar omdat populariteit zeker geen voorbode van effectiviteit is, is het tijd eens naar wetenschappelijk onderzoek naar dit onderwerp te bekijken. En alhoewel menigeen mindfulness associeert met zweverige mensen en wierook lijken er steeds meer signalen op te duiken dat deze levenswijze aantoonbare voordelen met zich meebrengt.

De effecten

Zo bleek uit een meta-analyse naar meditatieprogramma’s ter vermindering van psychologische stress dat deze programma’s kunnen resulteren in kleine tot gemiddelde vermindering van diverse negatieve dimensies van deze stress. Deze analyse van in totaal 47 onderzoeken en 3515 patiënten liet “gemiddeld bewijs” zien dat een mindfulness meditatieprogramma kleine maar significante effecten heeft op angststoornissen, piekeren, depressies en pijn. En deze resultaten blijven ook nog jarenlang behouden.

Hersenen en immuunsysteem

Een ander – in Psychosomatic Medicine gepubliceerd – onderzoek naar hersenveranderingen als gevolg van een 8 weken durend mindfulness trainingsprogramma liet zien dat er significante toename in hersenactiviteit in de linker hersenhelft te signaleren was. Daarnaast was er bij de trainingsdeelnemers een grotere reactie van het immuunsysteem zichtbaar op een toegediende vaccinatie dan bij mensen die niet deel namen aan de training. Dit samen toonde volgens de onderzoekers aan dat deelname aan een kort mindfulness trainingsprogramma zichtbare effecten op de hersenen én het immuunsysteem teweeg brengt.

Stress aanpakken bij de wortel

Hoe dit precies werkt? Een onderzoeksrapport uit 2013 brengt enige verheldering. In dit rapport wordt beschreven dat de hersenen van mensen die het mindfulnessprincipe aanhangen anders reageren op negatieve aspecten van het leven dan mensen die dit niet doen. Brown, een van de onderzoekers stelt dan ook dat mindfulnesstrainingen effect hebben op de emotiecentra in de hersenen. In plaats van dat deze mensen beter leren omgaan met negatieve emoties en stress lijkt mindfulness het ontstaan van stress tegen te gaan. Stress wordt zo bij de wortel aangepakt in plaats van dat het symptoom verholpen wordt. Aha.

Goval, M., et al (2014), Meditation Programs for Psychological Stress and Well-being: A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA Intern Med. 1;174(3):357-68.
Brown, K.W., Goodman, R.J., Inzlicht, M., (2013). Dispositional mindfulness and the attenuation of neural responses to emotional stimuli. Soc Cogn Affect Neurosci. 2013 Jan;8(1):93-9
Davidson, R.J., et al (2003). Alterations in brain and immune function produced by mindfulness meditation. Psychosomatic Medicine 65(4):564-70.

Een gedachte over “Wat Mindfulness kan doen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s