Psychologisch tijdsmanagement

Time-managementOns lichaam draait aan de hand van diverse biologische ritmes; een dag-nacht ritme, ademhalingsritme en hartslagritme bijvoorbeeld. Deze ritmes houden verband met diverse processen in ons lichaam die op het ene moment beter lijken te werken dan op het andere moment (vandaar ook ochtend- en avondmensen). We zijn bijvoorbeeld tussen 10.00 en 12.00 uur het meest alert en zouden na de lunch het slaperigst zijn. Vele boeken zijn geschreven over hoe we dit op ons dagelijks leven kunnen toepassen, maar er is meer om mee rekening te houden!

14.00 vergadertijd

Want de website Whenisgood.net – een website om online een afspraak in te plannen – kwam met de opmerkelijke boodschap dat de beste tijd om een vergadering te plannen juist wel rond een uur of twee ligt. Er wordt gesteld dat dit ‘s morgens genoeg ruimte geeft gemiste deadlines goed te maken en na de vergadering genoeg tijd overlaat om de targets van die dag te halen. Vanuit dit principe zou dinsdag dan ook de populairste vergaderdag zijn geworden: op maandag is het puinruimen geblazen en de rest van de week heeft men vrij om nieuwe projecten af te maken.

08.00 verstuur je emails

De meeste time management experts menen dat we ’s morgens niet verzeild moeten raken in een berg emails, we zouden onze verse energie beter in de belangrijkste taken van de dag kunnen stoppen. Maar het software bedrijf HubSpot zag na onderzoek dat er rond 6 uur ’s morgens het snelst door de email inbox wordt gescrold. Mensen zitten in de trein of in de file en hebben alle tijd hier even naar te kijken. Dit maakt het begin van de werkdag juist een perfect moment om een email te versturen, want deze komt binnen in een lege inbox en gaat zodoende niet op in de massa.

Eerlijkheid hoogst rond koffietijd

Rond koffietijd kun je je collega’s het beste een gewetensvraag of morele kwestie voorleggen. Onderzoek uit 2013 toonde aan dat mensen ‘s morgens eerlijker zijn dan later op de dag. De onderzoekers suggereerden dat zelfcontrole werkt als een spier: op een gegeven moment raakt het gewoonweg uitgeput.

Don’t mess with my lunch

Wat je rond lunchtijd moet vermijden is telefoontjes waarmee je iets van iemand gedaan wilt krijgen. Een onderzoeker van de Kellogg School of Management zag dat de zogenaamde cold calls op woensdag en donderdags het succesvolst waren en dan met name tussen 16.00 en 18.00. De slechtste timing bleek lunchtijd te zijn, op dit moment heb je de kleinste kans een afspraak of deal in de wacht te slepen.

Wat je beter niet aan het einde van de dag kunt plannen is een sollicitatiegesprek. Professoren van de Universiteit van Pennsylvania en Harvard Business School concludeerden dat wanneer vijf gelijke sollicitanten achtereenvolgens geïnterviewd werden, de laatste onterecht de laagste score kreeg. Altijd vragen om een vroege afspraak dus!

1. Kouchaki, M., Smith, I.H., 2013. The Morning Morality Effect:The Influence of Time of Day on Unethical Behavior 2. http://blog.hubspot.com 3. Whenisgood.net 4. Krogue, K., 2012. Why Companies Waste 71% Of Internet Leads. Retrieved from Forbes.com 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s