Fitness trends 2014

Ben je op zoek naar een manier van trainen waardoor je deze zomer strand-proof voor de dag kunt komen? Kun je niet kiezen (of zie je gewoonweg het verschil niet) tussen crossfit, bootcamp, HIIT,  tabata trainingen of circuitprogramma’s? Bij deze even wat overzicht!

Alternatief voor duurtrainen

the only bad workoutHet American College of Sports Medicine (ACSM) heeft eind vorig jaar bekeken wat in 2014 de grootste fitnesstrends zouden worden. Op nummer 1 staan de zogenaamde HIIT trainingen: high intensity interval trainingen. Deze trainingen bestaan uit korte intensieve intervallen (sprintjes bijvoorbeeld) die worden afgewisseld door minder intensieve intervallen waarin je bijvoorbeeld jogt. Nu is uit onderzoek gebleken dat deze manier van trainen net zo effectief, dan wel effectiever is dan duurtraining als het gaat om het vergroten van je algehele uithoudingsvermogen. En zeker tijdsbesparend. En daarnaast is duidelijk geworden dat deze manier van trainen het vet- en koolhydraatmetabolisme omhoog brengt. Een voordeel dat niet bereikt wordt door een uur op gelijk tempo op een crosstrainer te gaan staan.

Meer tijdsbesparende trends

Tabata trainingen en circuittrainingen zijn ook beide perfect voor mensen die niet al te veel tijd willen investeren in een sportroutine. De Tabata methode kan worden gebruikt voor cardiotrainingen én gewichtstrainingen. De training ziet er als volgt uit: 5 minuten warming up, 8 sets van 20 seconden zeer intensieve inspanning waartussen je 10 seconden pauze mag nemen en als laatst een cooling down van 2 minuten. Een circuittraining bestaat uit verschillende oefeningen die aan één stuk door achter elkaar uitgevoerd worden. Meestal zijn dit weerstandsoefeningen als squats of opdrukken die afgewisseld worden met oefeningen die de hartslag omhoog krijgen (touwtje springen bijvoorbeeld). Nadat van alle oefeningen één set is uitgevoerd krijg je even rust, waarna je alle stations nog twee of meer keren herhaald. Omdat je hele lichaam aan het werk wordt gezet is dit een goede manier om aan zowel je spiermassa als je algehele uithoudingsvermogen te werken.

Sterk is het nieuwe sexy

De nummer twee, drie en vier op de lijst van het ACSM zijn lichaamsgewichttrainingen, trainingen onder leiding van een fitnessprofessional en gewichtstrainingen. Dat lichaamsgewichttrainingen populair zijn is logisch: je kunt deze oefeningen – waarvoor je alleen je eigen lichaam nodig hebt – immers overal en altijd uitvoeren. Gewichtstrainingen groeien de laatste jaren in populariteit omdat de voordelen steeds duidelijker en bekender worden. Enkele voordelen zijn een verhoging van de stofwisseling, kleinere kans op diabetes, botten die sterker worden en een verbetert bloedvatenstelsel. Verder kunnen we zeggen dat de nummer twee en vier op de lijst van het ACSM allebei verbonden zijn met de nummer drie: de fitnessprofessional. Zeker beginnende sporters hebben vaak een gebrek aan kennis van het lichaam en technieken. Overstrekte gewrichten, tillen vanuit de rug en verkeerde houdingen leiden nog te vaak tot blessures.

Bootcamp vs Crossfit

Als je niet kunt kiezen tussen al deze mogelijkheden kun je je wenden tot een bootcamp of crossfit training. Deze methoden bestaan allebei uit diverse, steeds wisselende oefeningen met als belangrijkste doel de algehele fitheid vergroten. Het grote verschil? Zoals de grondlegger van de crossfit trainingen aangeeft zijn deze lessen “een bewuste poging om de fysieke bekwaamheid te optimaliseren in alle erkende fitness domeinen: cardiovasculair en respiratoir uithoudingsvermogen, kracht, flexibiliteit, snelheid, coördinatie, lenigheid, balans en nauwkeurigheid. Bootcamp lijkt daarentegen meer gericht te zijn op de lichaamscompositie: er strakker en slanker uit willen zien. Beide programma’s laten overlap zien in de oefeningen die gebruikt worden, maar een klein verschil is hier dat crossfit van iets meer hulpmiddelen (kettlebells, slamballen en barbels) gebuik lijkt te maken en dat de focus bij bootcamp meer licht op oefeningen met lichaamsgewicht en objecten die men onderweg tegenkomt.

Bronnen 1. Hazell, TJ., Macpherson, R.E., Olver, T.D., Paterson, D.H., Lemon, P.W. (2011). Run sprint interval training improves aerobic performance but not maximal cardiac output. Medicine and science in sport and exercise, 43 (1), 115-122, 2. Bonen, A.., Perry, C.G., Heigenhauser, G.J., Spriet, L.L. (2008). High-intensity aerobic interval training increases fat and carbohydrate metabolic capacities in human skeletal muscle, Applied physiology, nutricion and metabolism, 33 (6):1112-23, 3. Worldwide Survey of Fitness Trends for 2014, ACSM’S Health & Fitness Journal: November/December 2013 – Volume 17 – Issue 6 – p 10-20

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s