Welk nootje is de beste snack?

Een superfijne snack én te gebruiken door allerlei gerechten: nootjes! Niet alleen zitten ze vol gezonde voedingsstoffen, ze lijken ook het gelukshormoon serotonine in ons lichaam te verhogen. Dit heeft als gevolg dat we ons blij voelen, het maakt dat we snel verzadigd zijn (en dus minder eten) én heeft positieve effecten op ons hart. Maar welke variant je nu het beste kunt kiezen?

 De meeste vezels

  • pistache-noten-largeAmandelen – 3 gram vezels per handje / 167 kcal; Een handjevol amandelen maakt dat je de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine E (is een antioxidant) binnenkrijgt. Een studie gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association liet zien dat mensen met de hoogste inname van deze vitamine 67% minder kans maakten op alzheimer. (Meer weten over antioxidanten?)
  • Pistache noten – 3 gram vezels per handje / 161 kcal; Dagelijks een handje pistache nootjes eten verlaagt je slechte cholesterol (en ja er bestaat dus ook goed cholesterol lees meer) met zo’n 12%

Meeste vet en calorieën

  • macademiaBorrelnootjes, 32 gram vet, 540 kcal; hier valt verder weinig goeds over te zeggen.
  • Macademia noten – 21 gram vet, 204 calorieën; Deze nootjes lijken –  mits ze iedere dag gegeten worden – het goede cholesterol in het lichaam te verhogen met zo’n 8%
  • Pecannoten – 21 gram vet, 199 calorieën; Bevatten de meeste antioxidanten van alle nootjes. Daarnaast lijken ze schade aan het bloedvatenstelsel te voorkomen en verlagen ze de kans op kanker, Alzheimer en hartziekten.

Rijk aan Omega-3 vetten

  • Raw-whole-walnutsWalnoten – 2.54 gram, 183 kcal; Naast dat dit nootje dus barst van de omega-3 vetten die goed zijn tegen hart- en vaatziekten zitten er ook vreselijk veel antioxidanten in en daarnaast ook nog eens de helft zoveel eiwitten als er in kip te vinden zijn.
  • Pecannoten – 0.28 gram, 199 kcal (zie voor meer info hierboven)

hazelnootjesHoogst in vitamine E

  • Amandelen – 7.43 mg, 167 kcal (zie bovenaan)
  • Hazelnoten – 4.26 mg, 181 kcal; Elke dag een handje hazelnoten boost je goede cholesterol met 12% en bevat daarnaast een aminozuur wat het lichaam gebruikt bij de opbouw van spieren én wat de bloedvaten ontspant en op die manier de bloeddruk verlaagt. Ook fijne jongens dus!

Meeste proteïne

Pinda’s – 7 gram proteïne, 164 kcal; Pinda’s vallen onder peulvruchten maar omdat ze toch vaak als snack gegeten worden zijn ze toch in dit rijtje opgenomen.pinda (Ongezouten) pinda’s hebben de mooie eigenschap de glycemische index van een maaltijd te verlagen en verhogen het verzadigde gevoel na het eten van die maaltijd. Ze zijn wel vrij vet, maar gelukkig gaat het om enkelvoudige onverzadigde vetten die slecht cholesterol verlagen en de kans op hart- en vaatziekten vermindert.

1. Benefits of nut consumption for people with abdominal obesity, high blood sugar, high blood pressure (2011), American Chemical Society / 2. Men's Healt big book of food and nutricion (2011). Rodale Inc. / 3. www.voedingswaardetabel.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s