Wat is concentratie, en valt het te trainen?

Waarschijnlijk ken je het wel, je MOET je ergens op focussen maar de één na de andere afleidende gedachte komt boven drijven. Wat je zal eten vanavond, dat je je oma weer eens moet bellen en ook Facebook doet het goed als het om afleiden gaat. Wisten we maar meer over hoe we die focus terug kunnen krijgen…

brainsWat is concentratie?

Concentratie treedt op wanneer de prefrontale cortex (het stukje van de hersenen dat moeilijke cognitieve functies aanstuurt) bereikt wordt door de juiste combinatie neurotransmitters en hormonen. Dopamine bijvoorbeeld, het stofje dat in werking komt door plezierige factoren als lekker eten, seks, drugs of een spannend moment. Dopamine zorgt voor een fijn gevoel dus je wilt doorgaan met hetgeen dit veroorzaakt. Ook als dit het rapport is wat bijna af is, en waar je trots op bent. Maar wanneer de aandacht voor dit rapport wegvalt, bijvoorbeeld door externe factoren zoals een collega die luidruchtig zit te bellen of interne factoren zoals vermoeidheid die optreed zakt je dopamine level en ga je opzoek naar een andere activiteit (candy crush bijvoorbeeld) om de weggevallen dopamine-shot te vervangen.

En hoe krijgen we het terug?

Je bellende collega kan je moeilijk de deur uitzetten maar interne stoorzenders kun je wel degelijk aanpakken. De meest voorkomende? Slaap tekort, stress en boosheid. Slaap tekort zul je zelf moeten oplossen maar wat betreft stress is er een handige tip te geven: vitamine C lijkt het stresshormoon cortisol te verlagen. Een sinaasappeltje als snack zou je dus moeten helpen. Een glas water ook trouwens: onderzoek gedaan door de US Institutes of Health wees uit dat wanneer je slechts 2% van je lichaamsgewicht kwijt bent door uitdroging (wat redelijk snel gebeurd) je fysieke-, psychomotorische-, en cognitieve vermogens achteruit gaan.

Verder geldt voor de hersenen eigenlijk hetzelfde als voor het lichaam: delen die je niet gebruikt worden niet getraind en zullen uiteindelijk in functie verslappen. Spiermassa is een goed voorbeeld. Bij jongeren bestaat gemiddeld 50% van hun lichaamsgewicht uit spieren, bij mensen van 70 tot 80 jaar is dit percentage (gemiddeld gezien) gedaald tot zo’n 25%. Als we de hersenen niet meer prikkelen zet ook daar het verval in. Anders dan je zou verwachten zijn de populaire brain-train spelletjes niet de oplossing. Wetenschappers van de Georgia Institute of Technology toonden aandat deze niet werken als het gaat om het op peil houden van het cognitieve vermogen. Ze verbeteren wel het geheugen, ook fijn natuurlijk. Wat wel werkt? Blijf nieuwe dingen doen. Verdiep je eens in iets waar je weinig vanaf weet. En ook computerspelletjes lijken gek genoeg te helpen. Werken aan je hersenen was nog nooit zo leuk.

Bronnen: 1. Grandjean, A.C., Grandjean, N.R., Dehydration and cognitive performance, The Center for Human Nutrition, 2007 2. Cnn.com/health: Fuzzy brain? Improve your attention span. Derrived from Cnn.com on march 27 2014 3. Braintraining maakt niet intelligenter – maar verbetert wel uw geheugen, Scientias.nl

 

Een gedachte over “Wat is concentratie, en valt het te trainen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s