Foamroller: vermindert spierpijn en boost uithoudingsvermogen!

Een studie gepubliceerd in het Journal of Strength and Conditioning Research liet zien dat het gebruik van de foamroller niet alleen kan helpen bij pijnlijke spieren, maar je ook de training langer laat volhouden!

foamrollerVoor dit onderzoek werden actieve mensen gevraagd deel te nemen aan een training waarbij bij de helft wel, en de andere helft niet met een foamroller werd gewerkt. De groep die wel met een foamroller aan de slag moest deed dit bovendien vóór de training, nadat ze een warming up hadden gedaan. Nadat beide groepen een aantal atletische tests had ondergaan waren ze klaar. Een aantal dagen later werd het experiment herhaald. Wat bleek? Alhoewel er geen verschil in de performance te meten was melden de deelnemers die de foamroller hadden gebruikt minder klachten over spierpijn en stijfheid. De atletische tests die men moest ondergaan werden daarnaast als minder moeilijk ervaren dan door de groep die geen gebruik van de foamroller had gemaakt.

Massage van bindweefsel

Wat een foamroller doet is druk uitoefenen op ons bindweefsel (het fasciale systeem). Dit weefsel raakt beschadigd door het beoefenen van een sport zoals bijvoorbeeld krachttraining. Doordat het weefsel voor een training gemasseerd word laat het lichaam – net zoals bij een gewone massage – cortisol vrijkomen. Dit hormoon verbeterd het humeur en maakt ons ontspannen. Het onderzoeksteam suggereerd dan ook dat dit ontspannen en prettige gevoel maakt dat wij een training als minder zwaar ervaren en ook minder snel vermoeid raken.

Weg met afvalstoffen

Andere voordelen van de foamroller zouden zijn dat het gebruik ervan een positief effect op de bloedvaten heeft. Hierdoor kunnen afvalstoffen (melkzuur) sneller afgevoerd worden en ervaart men minder spierpijn. Ook zouden triggerpoints (een samentrekking van een klein deel van een spier wat aan kan voelen als een pijnlijke knoop/verdikking) met behulp van de foamroller verholpen kunnen worden.

Bron: Healey Kelly, C., et al (2014) The Effects of Myofascial Release With Foam Rolling on Performance. Journal of Strength & Conditioning Research, January 2014 – Volume 28

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s