Empathie op recept

Verliefdheid doet rare dingen met de mens. Het brein maakt dopamine aan en hierdoor ervaren we gevoelens van verlangen, euforie en beloning. Waarschijnlijk is het dan ook maar goed dat deze fase niet eindeloos duurt. Dopamine werkt zo ongeveer hetzelfde als drugs: het is verslavend en het lichaam moet steeds meer aanmaken om effect te creëren. Na zo’n anderhalf tot drie jaar geeft het lichaam de strijd op. De verliefdheid zakt samen met de dopamine weg en een ander hormoon neemt de controle over.

Huwelijk goed voor gezondheid

love weddingWant wat de werking van dopamine lijkt te vervangen is het stofje oxytocine. Oxytocine vergroot iemands vermogen verschillen tussen het zelf en de ander te zien, en het stimuleert de positieve evaluatie van de andere persoon in kwestie. Dit hormoon speelt dan ook een grote rol in het aangaan van relaties, huwelijken en vriendschappen. Oxytocine komt vrij wanneer we geknuffeld worden, seks hebben gehad of elkaar op een warme manier toespreken. Het verlaagd stresslevels in ons lichaam en dus ook de bloeddruk, hartslag en spierspanning. Het Centraal Bureau voor de Statistiek bevestigd dat een huwelijk dan ook goed voor de gezondheid is. Gehuwde mannen van 50 jaar oud leefden in het jaar 2000 zo’n vier jaar langer dan ongehuwde mannen. Vrouwen van 50 jaar leefden op dat moment zo’n 1.5 jaar langer dan ongehuwden.

Kunstmatige emoties

De voordelen van oxytocine lijken dus eindeloos en ook wetenschappers hebben dit nu opgepikt. In een onderzoek in het Bonn University’s Clinic for Psychiatry verdeelden ze een groep mannen in tweeën. De eerste groep kreeg door middel van een neusspray het hormoon oxytocine toegediend, de tweede groep kreeg een placebo. Hierna werden de mannen foto’s getoond van emotionele (zowel positieve als negatieve) situaties. De mannen werd om een reactie gevraagd en hieruit bleek dat groep die oxytocine ingespoten hadden meer gevoelens van emotionele empathie lieten zien. Een belangrijk aspect van vriendschappen en relaties. Het is onduidelijk hoelang de spray heeft gewerkt (en of de echtgenoten in kwestie hier profijt van hebben gehad) maar dit onderzoek suggereert dat er sociale voordelen verbonden zijn aan toediening van dit hormoon. Dr. Hurlemann van het Bonn University Clinic for Psychiatry suggereert dat er mogelijkheden onderzocht moeten worden voor sociaal minder ontwikkelde personen zoals mensen met schizofrenie en autisme.

Colonnello, V., et al., (2013). Oxytocin sharpens self-other perceptual boundary. Psychoneuroendocrinology, Volume 38, Issue 12, December 2013, Pages 2996–3002 /www.cbs.nl / Oliver, R., (2010). New Cuddle Drug Excites Partner to Spoon Instead of Snooze, psychcentral.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s