Op latere leeftijd sporten loont nog steeds

Onderzoek gedaan door het Columbia Aging Centre in New York heeft uitgewezen dat een ongetraind persoon op latere leeftijd nog steeds gezondheidseffecten kan bewerkstelligen door te gaan sporten.

behoud je spiermassa:

Dat beweging belangrijk is bij het gezond ouder worden was al bekend. Een goed voorbeeld is het verloop van spiermassa. Bij jongeren bestaat gemiddeld 50% van hun lichaamsgewicht uit spieren, bij mensen van 70 tot 80 jaar is dit percentage (gemiddeld gezien) gedaald tot zo’n 25%. Een verlies aan spiermassa is niet alleen verrekte onhandig (denk maar eens aan traplopen met de helft van de kracht die je nu hebt) het verhoogt de kans op bijvoorbeeld obesitas en diabetes-type-2. Door tweemaal per week aan weerstandstraining te doen blijft de spiermassa op peil.

BETTE_CALMAN_YOGA_GRANDMA-7Nooit te laat

Het hierboven beschreven onderzoek heeft nu gelukkig aangetoond dat het nooit te laat is om te beginnen. Voor het onderzoek zijn 3.454 gezonde senioren ondervraagd naar hun sportverleden en vervolgens acht jaar lang gemonitord. Wat bleek? Senioren die ten minste eens per week sporten bij de start van het onderzoek en dit gedurende de acht jaren volhielden bleken acht keer zoveel kans te hebben gezond oud te worden. Maar ook de senioren die pas gedurende de acht jaren van het onderzoek begonnen met sporten ondervonden hier voordeel van. Zij hadden aan de einde van het onderzoek drie keer zoveel kans gezond oud te worden.

Houd gezondheid vast

Deze resultaten laten zien dat we gezond oud worden gedeeltelijk zelf in de hand hebben, aldus de onderzoekers. En ook een advies bleef niet achterwege: “net als bij cognitieve vermogens zal ook de lichamelijke gezondheid afnemen wanneer er niet meer aan gewerkt wordt’. Bij deze nog even een aantal voordelen van weerstandstraining op een rij:

  • Weinig spiermassa maakt dat het lichaam niet goed reageert op insuline waardoor het productieproces in de war raakt, dit kan diabetes tot gevolg hebben.
  • Doordat spieren trekkracht op botten uitoefenen wordt er meer, en steviger botweefsel aangemaakt. De botten blijven sterk, wat vooral voor vrouwen met osteoporose van belang is.
  • Sporten verlaagt de hoeveelheid slecht cholesterol in ons bloed en verhoogt de hoeveelheid goed cholesterol. Dit verminderd kans op hart- en vaatziekten.
  • Cardiotraining traint de hartspier en maakt het hart sterker.
  • Door te sporten verbetert de doorbloeding van het lichaam. Om heel het lichaam op efficiënte wijze van zuurstof te voorzien worden extra kleine bloedvaatjes aangemaakt die zuurstofrijk bloed naar de spieren brengen (en zuurstofarm bloed vol afvalstoffen afvoeren).
  • Bij senioren vergroot een verminderde balans de kans op een valpartij met vaak vervelende gevolgen. Door de spiermassa op peil te houden én evenwichtsoefeningen te doen blijft het lichaam in staat balans te houden.
1. Hamer, M.,  Lavoie, K.L., Bacon, S.L., (2014). Taking up physical activity in later life and healthy ageing: the English longitudinal study of ageing. British Journal of Sports Medicine. 2. Van Loon, L., 2010. Spierbehoud, voeding en inspanning. Veroudering als topsport. University of Maastricht. 3. Selecting and Effectively Using Balance Training for Older Adults, ACSM.org

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s