Wat sparen moeilijk maakt

Aan het sparen voor een nieuwe auto of verre reis? Valt niet mee ? Recent onderzoek heeft nu uitgewezen dat onze perceptie van tijd een grote stoorzender in dit proces is. 

Onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania melden dat hoe langer je voor iets spaart, hoe verder weg het einddoel lijkt. De onzekerheid over wanneer we genoeg bij elkaar hebben geschraapt om die nieuwe auto te gaan bekijken maakt dat we onze focus verliezen. En ineens toch die dure schoenen kopen.

save-money-2013Oplossing = tijdsdoelen

Een soortgelijk voorbeeld is in de wacht worden gezet tijdens een telefoongesprek. Na twee minuten te hebben gewacht verwachten je hersenen dat het vast nog veel langer gaat duren. Je bent het zat en gooit de telefoon erop, ook al heb je flink wat tijd geïnvesteerd. Hoe langer je moet wachten, des te meer tijd je denkt dat het nog gaat duren voor de ander opneemt. Hetzelfde geld voor sparen. De simpele oplossing? Zet jezelf een tijdsdoel! Hoe specifieker je plan, hoe waarschijnlijker het is dat je jezelf eraan kunt houden. Het hierboven genoemde onderzoek wees uit dat mensen die zich aan een tijdsframe hielden wel 78% meer spaarden dan mensen die in het wilde weg aan het sparen waren voor een doel ver in de toekomst.

En maakt geld ook gelukkig?

Onderzoekers van de Universiteit van Warwick en Cardiff menen van wel. Maar dan alleen als het je sociale status verhoogt. Volgens het onderzoek was veel geld verdienen alleen niet voldoende om het geluksgevoel te beïnvloeden. Meer verdienen dan mensen om je heen, dat zou het geluksgevoel een boost geven. Een vreemd onderzoek zou je zo zeggen, maar wat hieraan ten grondslag lag was het feit dat mensen zich nu niet gelukkiger prijzen dan dat mensen zo’n 40 jaar geleden deden. En dat terwijl de economische groei ervoor heeft gezorgd dat de gemiddelde inkomens flink zijn gestegen. Een miljoen verdienen blijkt dus weinig geluk te geven als iedereen om je heen twee miljoen verdient…

Tam, L., Dholakia, U., 2013. Saving in Cycles: How to Get People to Save More Money. Psychological Science, Boyce, Christopher J., Brown, G. D. A. (Gordon D. A.) and Moore, Simon C.. (2010) Money and happiness : rank of income, not income, affects life satisfaction. Psychological Science, Vol.21 (No.4). pp. 471-475

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s