Fan zijn

En dan hebben we het niet over gelegenheidsfans die voornamelijk voor het bier naar wedstrijden komen maar over de echte fans niet NOOIT een wedstrijd missen en ALLES weten van de sporters in kwestie. Een kamer vol met verzamelmateriaal mag natuurlijk ook. Voor menig partner een doorn in het oog, maar onlangs bleek uit onderzoek dat dit fanatisme niet per definitie slecht hoeft te zijn.

stadiumGroepsdrang

Een fan-identiteit is net als elke andere groepsidentiteit voordelig omdat het betekend dat er simpelweg deel uitgemaakt wordt van een groep. Mensen horen graag ergens bij. Het mooie aan fan-zijn is dat fanclubs voor iedereen toegankelijk zijn, en dat ook de minder atletische types deel uit kunnen maken van een populaire sportcultuur.

Volgens Festiger’s sociale vergelijkings theorie streven mensen ernaar zich te verbinden aan mensen die gelijk aan hen zijn, of die ze iets beter dan zichzelf achten. De groep waartoe je behoort zegt tenslotte iets over jou. We vergelijken onszelf met anderen omdat een objectief beeld van onszelf niet bestaat. Er staat nergens beschreven waar wij staan op de maatschappelijke ladder of hoe wij het sociaal gezien doen. Om toch een beeld te hebben van ‘waar we staan’ vergelijken we ons met normen die heersen in een groep. Zijn we ongeveer net zo slim / sterk / rijk/ grappig / maatschappelijk betrokken als de mensen om ons heen?

En bij verlies?

Jezelf verbinden aan een grootse sportclub met imposante spelers die mooie resultaten neerzetten geeft dus een goed gevoel. Maar omdat mensen zich identificeren met een club zal kritiek op deze club, als kritiek op zichzelf voelen. Voor de fan-binding is verliezen zo slecht nog niet. Sputterende teams zorgen voor meer kameraadschap. Voor de partners daarentegen kan het een ander verhaal zijn. Een Amerikaanse studie uit 2011 bleek dat het aantal gemelde gevallen van huiselijk geweld met 10% toenam in de uren nadat teams verloren hadden. Het aantal telefoontjes verdubbelde zelfs als clubs verloren hadden van hun rivaal.

Jacobson, B., (2003). The Social Psychology of the Creation of a Sports Fan Identity: A Theoretical Review of the Literature. Athletic Insight Volume 5, Issue 2 Park, A., Fan Rage: How Home Team Losses Contribute to Domestic Violence (2011), healthland.time.com

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s