Speltkoekjes

Van tijd tot tijd heb je nou eenmaal trek in wat lekkers, en wat is er lekkerder dan zelf gemaakte koekjes!? Deze variant is gemaakt van speltmeel, omdat speltgraan meer voedingsstoffen lijkt te bevatten dan bijvoorbeeld tarwe. Daarnaast is het een sterker graan wat betekent dat er minder kunstmest en pesticiden gebruikt worden in de strijd tegen insecten. Ook fijn!

koekjes makenNaast speltmeel heb ik palmsuiker gebruikt. Oorspronkelijk werd palmsuiker gewonnen uit de arengpalm en de dadelpalm maar tegenwoordig wordt het ook uit de kokospalm gehaald. Het stofje is iets minder zoet dan suiker en heeft dan ook een lagere glykemische index (de energie komt gelijkmatig in het lichaam vrij). Daarnaast bevat het  – in tegenstelling tot witte kristalsuiker – voedingsstoffen zoals onder andere kalium, magnesium, ijzer en verschillende vitamines. Omdat palmsuiker dezelfde eigenschappen heeft als kristalsuiker is deze variant goed te gebruiken als vervanger in de keuken.

 

Het recept voor 20 stuks:

  • 400 gram volkoren speltmeel
  • 125 gram palmsuiker
  • 200 gram roomboter
  • 3 eetlepels kokosrasp
  • optioneel: fijngehakte nootjes (walnoten of hazelnoten) of (gewelde) rozijnen

Meng alle ingrediënten in een kom tot je een grote bal kunt maken van het deeg. Wikkel dit in aluminiumfolie en laat dit een uur rusten.

Sla daarna de bal een beetje plat en leg het tussen twee vellen bakpapier. Rol het met een deegroller uit tot een plak van ongeveer een halve, tot één centimeter. Druk nu met een glas rondjes uit het deeg en leg deze op een met bakpapier bekleed rooster. Versier ze eventueel nog met de overgebleven nootjes. Bak de koekjes in 15 minuten op 180 graden af. Deze variant is heerlijk, maar ook de combinatie walnoot + (gewelde) rozijntjes is top. En kokosschaafsel bleek ook een succes te zijn:)

Calorie-technisch zullen deze koekjes niet zo goed scoren maar doordat er geen e-nummers / conserveringsmiddelen / witte suiker bij gebruikt worden zijn deze koekjes een betere keuze dan supermarkt-koekjes. En de lekkere geur in huis krijg je er  gratis bij!speltkoekje

 

2 gedachtes over “Speltkoekjes

  1. Lekker recept en gezond ook. Ik vraag mij af, zou je ipv roomboter ook kokosolie kunnen gebruiken? Dan zijn ze vast nog gezonder:) Ik ga het binnenkort eens proberen..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s