Gaat tijd sneller als je ouder wordt?

De tijd vliegt! Ben je net van je weekend bijgekomen, sta je alweer op een vrijdagmiddagborrel. Natuurlijk gaan de weken nu niet sneller dan vroeger, maar waarom lijkt dat dan soms zo?

time fliesDe psycholoog William James beschreef dit fenomeen al in 1890. Hij was in de veronderstelling dat dit het gevolg is van steeds minder memorabele momenten die we zouden beleven. En inderdaad in de eerste pakweg 25 jaar van je leven zijn er een heleboel ‘eerste keren’: je eerste schooldag, je eerste vriendje, en je eerste eigen huis. Eenmaal volwassen zou een gebrek aan bijzondere gebeurtenissen er volgens James voor zorgen dat de dagen en weken in volle vaart voorbij trekken.

Beste tijd is tienertijd

De theorie van James lijkt zo gek nog niet als we de reminiscentiehobbel erbij bekijken: het psychologische fenomeen dat (oudere) mensen zich meer herinneren uit de tienerjaren dan uit andere periodes van hun leven. De website Scientias weet zelfs te melden dat de beste herinneringen worden gevormd tussen het 17e en 24e jaar. Maar niet getreurd als je deze grens net bent overgegaan: doordat we tegenwoordig veel later trouwen en kinderen krijgen lijkt deze hobbel te verschuiven.

Druk op de ketel

In 2005 begon men met onderzoeken naar de subjectieve beleving van tijd gedurende het leven. Geheel tegen de verwachting in werden er jarenlang slechts zwakke associaties gevonden tussen leeftijd en de beleving van tijd. Ouderen vonden de tijd niet aanzienlijk sneller gaan dan jongeren. Pas in 2013 kwam men in Japan met een mogelijke verklaring voor de veranderende perceptie van tijd. De Japanners concludeerden dat mensen die op het moment van testen onder druk stonden of stress ervaarden de tijd sneller vonden gaan dan mensen die vrij waren van stress. En ja de tienertijd is inderdaad een tijd van weinig (of kleine) zorgen.

Ratio theorie

In de loop der jaren zijn er steeds meer ideeën geopperd over waarom tijd sneller zou gaan als we ouder worden. De ratio theorie van Janet is ook het vermelden waard. Hij beredeneert dat tijd steeds sneller gaat omdat een tijdseenheid een steeds kleiner percentage van ons leven beslaat. Voor iemand van 5 jaar oud is één jaar 20% van het hele leven. Voor iemand van 50 jaar oud is één jaar slechts 2%… Die verhouding kan dus ook vertekenen!

Friedman, W.J. and S.M.J. Janssen. 2010. Aging and the speed of time. Acta Psychologica 134: 130-141. Janssen, S.M.J., M. Naka, and W.J. Friedman. 2013. Why does life appear to speed up as people get older? Time & Society 22(2): 274-290, http://www.scientias.nl/de-beste-herinneringen-maken-aan-voor-onze-25e-verjaardag

4 gedachtes over “Gaat tijd sneller als je ouder wordt?

  1. Bovendien heb je als je ouder wordt steeds minder ”nieuwe” ervaringen. In je tienertijd is vrijwel alles nieuw: je eerste liefde, je eerste school, je eerste fiets etc. allemaal spannende dingen die tijd vragen, waardoor het lijkt alsof de tijd sneller gaat. Later is het herhaling, herhaling, routine en misschien wel sleur. En bij verveling duurt de tijd langer.

    • Dat is voor sommige mensen zo Marcel, maar eens de 50 gepasseerd voel je toch precies dat een dag minder is dan 24u en dat een jaar zo voorbij is. Alle dan spreek voor mezelf.

  2. Ik denk dat de theorie zo goed als klopt. Ik zeg als sinds jaren dat we ook veel dingen vergeten van toen we jonger waren. (Geen idee waarom dat is natuurlijk) We onthouden meestal vanaf ons 16e jaar (ook dit is niet wetenschappelijk onderbouwd hoor, maar het is mij gewoon opgevallen) dingen die in ons leven zijn gebeurd. Vanaf dat moment slaan we alle herinneringen blijkbaar ineens wel op en daardoor denk ik ook dat de tijd sneller lijkt te gaan. Want je kan je nog zo goed herinneren dat je 20 werd, dat je je rijbewijs haalde enz enz. Ik bedoel: ik ben 29, nog niet getrouwd, nog geen huis gekocht, nog geen kinderen maar zelfs ik vind dat de tijd snel gaat! Het is allemaal perceptie.
    Of zoals Gretchen Rubin het zegt: The days are long, but the years are short. http://youtu.be/KktuoQwb3vQ

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s