Kick start your day

Onlangs meldde Maurice de Hond dat één op de drie Nederlanders niet ontbijt. Dit ondanks het feit dat 74% van de ondervraagden aangaf zich zonder ontbijt lusteloos, ongezond en hongerig te voelen (niet zo gek trouwens). Een gebrek aan eetlust en tijd zouden hoofdredenen zijn. Bij deze een aantal redenen om wel iets te eten. Zoals je zult lezen zal de tijdsinvestering zich later op de dag ruimschoots terugbetalen in energie en concentratie!

ontbijt

1. Krijg energie!

Het lijkt een open deur, maar voedsel levert energie aan ons lichaam. De manier waarop voedsel dat doet verschilt alleen nogal. Magere vleeswaren zoals kip en eieren bevatten tyrosine, een aminozuur dat helpt bij het geleidelijk afgeven van energie. Eieren bevatten naast de bekende proteïnes ook vitamine B en ijzer. Havermout heeft een lage glykemische index wat betekent dat de energie wederom gelijkmatig aan het lichaam wordt afgegeven. Beter dus dan brood wat een hogere glykemische index heeft. Nootjes bevatten naast proteïne ook het coenzym Q10: een enzym dat cellen in ons lichaam helpt energie te creëren. Lekker door de havermout of mueslie.

2. Betere focus

Focussen op je werk zal lastig zijn als je maag steeds rommelt. Ook een kopje groene thee helpt je scherp te blijven. Het bevat caffeine wat de allertheid verbeterd en L-theanine wat ervoor zorgt dat de caffeine geleidelijk aan het lichaam wordt afgegeven in plaats van in één keer. Samen zorgen deze twee stofjes ervoor dat je je beter kunt focussen en denkprocessen sneller en accurater zullen zijn.

3. Verbeter je humeur

In de UK is onderzoek gedaan naar het effect van ontbijten op het humeur. Mensen die ontbeten waarna ze gingen sporten lieten later die dag een beter humeur zien dan mensen die niet ontbeten hadden. Zelfs als er na het sporten gegeten werd mocht dit het humeur niet meer ten goede komen.

4. Geef je metabolisme een boost

Ons lichaam is voorgeprogrammeerd om snachts in een lagere versnelling te werken. Of we nu slapen of niet. Daar komt wel bij dat wanneer we slapen, we weinig bewegen en dus weinig energie verbruiken. Door ‘s morgens te ontbijten geef je je metabolisme een vliegende start. En een beter werkend metabolisme zorgt ervoor dat je gedurende de dag meer calorieen verbrandt.

5. Verlaagt kans op hart- en vaatziekten

Onderzoek dat werd gepubliceerd in het blad Circulation (van de American Heart Association) liet zien dat mannen die geen ontbijt gebruikten 27% meer kans hadden op een hartaanval of dood door een hartziekte dan mannen die wel een ontbijt aten. En niet alleen de kans op hartziekten liep op, ook diabetes, hoge bloeddruk, obesitas en hoog cholesterol kwam vaker voor bij mannen die niet ontbeten. Voor dit onderzoek werden 16 jaar lang 26.902 gezonde mannen gevolgd.

En wat je het beste kunt drinken bij je ontbijtje lees je hier!

American Heart Association. (2013, July 22). Skipping breakfast may increase coronary heart disease risk. ScienceDaily.
Veasev, R.C. et al, (2013) Breakfast consumption and exercise interact to affect cognitive performance and mood later in the day. Brain, Performance and Nutrition Research Centre, Faculty of Health and Life Sciences, http://www.nu.nl/gezondheid/3702540/drie-nederlanders-slaat-ontbijt.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s