Wat verliefdheid met je doet

Verliefdheid laat de mens gekke dingen doen. Een mysterie is het gelukkig niet meer, tegenwoordig weet men precies waarom liefde blind, roekeloos en verslaafd maakt.

Verlangen en opwinding

Verliefdheid zorgt ervoor dat ons brein (om precies te zijn de hypothalamus) op grote schaal dopamine produceert. Dit gebeurt in ons zogenaamde genotscentrum. Dit centrum wordt ook geactiveerd bij gebruik van bijvoorbeeld cocaïne. De afgifte van dopamine wordt geassocieerd met gevoelens van verlangen, euforie en beloning. Dopamine speelt dan ook niet alleen een rol bij het aangaan van nieuwe relaties, maar wordt ook aangemaakt tijdens seks.

Maar laten we bij verliefdheid blijven. Terwijl de dopamine ons een fijn gevoel geeft gebeurt er nog iets anders: er wordt norepinefrine aangemaakt. Ook een neurotransmitter en deze variant wordt vaak genoemd als het stresshormoon (velen kennen het als noradrenaline). Het zorgt ervoor dat de hartslag en bloeddruk omhoog schieten en dat we energie en opwinding ervaren.

kids kissingDwangmatigheid

Een neurotransmitter die juist door verliefdheid wordt afgezwakt is serotonine. Serotonine wordt geassocieerd met het humeur, emoties en de eetlust. Op het moment dat je verliefd bent zakt het percentage serotonine tot het niveau van iemand met een dwangstoornis. Dit komt omdat we op dit moment aan niets anders dan het onderwerp van onze verliefdheid kunnen denken. Dit neigt naar een obsessie. Zeker omdat we alleen gefocust zijn op de goede punten van deze persoon en we negatieve aspecten over het hoofd zien. In die zin maakt liefde dus echt blind. Het normale vermogen iemand objectief te beoordelen wordt tijdelijk onderdrukt. Waarschijnlijk is dit evolutionair bepaald omdat dit het ontstaan van een band tussen jou en je hopelijk toekomstige partner bevorderd.

Roekeloosheid

Een verliefd persoon is meer waarschijnlijk een risico te nemen dan iemand die dat niet is. Verliefdheid zorgt ervoor dat onze prefrontale cortex (het gedeelte van onze hersenen dat betrokken is bij emotionele en cognitieve beslissingen) slechts op laag vermogen werkt. Ook de werking van de amydala (speelt een belangrijke rol bij angstreacties) vertraagd. Deze combinatie maakt dat we beslissingen nemen die iemand anders als roekeloos zou bestempelen. Een stunt uithalen om aandacht van de ander te trekken, of samen weglopen als de relatie niet wordt goedgekeurd bijvoorbeeld.

Als het stopt

Omdat een verliefdheid dus ook zeker nadelen kent is het maar goed dat deze fase niet eeuwig duurt. Net als drugs is dopamine verslavend en moet je lichaam steeds meer aanmaken om effect te creëren. Na zo’n anderhalf tot drie jaar houd het lichaam de steeds groeiende behoefte aan dopamine niet meer bij. De verliefdheid zakt weg en de relatie bloed dood of veranderd in houden van. Het woord chemistry is in elk geval wel op zijn plaats!

Bronnen: University College, Department of Anatomy, United Kingdom (2007). The neurobiology of love. Swaab, D. (2010) Wij zijn ons brein

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s