Broodnodig?

Al enige tijd steken hier en daar berichten de kop op over de nadelen van brood. Best verrassend aangezien het een aanzienlijke plaats inneemt in de schijf van 5. Het voedingscentrum raadt aan minimaal 6 tot 7 sneetjes per dag te eten (eventueel afgewisseld met crackers of ontbijtgranen) maar door conflicterende berichten over de gezondheidswaarde van brood leek het me tijd hier even in te duiken. Wat is er nu precies mis met brood?

caveman_sideHet paleo dieet

Een grote groep mensen die brood links laten liggen bestaat uit volgers van het Paleo dieet. Het woord paleo komt van het woord ‘paleolithicum’ en dit bekent ‘oude steentijd’. Volgers van dit dieet eten min of meer zoals onze verre voorouders dit gedaan zouden hebben en dit komt min of meer neer op het vermijden van kunstmatige en bewerkte voeding.

De website paleo.nl stelt dat wij mensen pas zo’n 10.000 jaar geleden granen zijn gaan verwerken voor onze voeding. De 1.990.000 jaar die wij daarvoor al op aarde rondliepen deden wij het zonder en ons lichaam zou dáár dus op zijn ingesteld. Graanproducten worden in dit dieet dus afgeraden. Wat men wel (onbeperkt) mag eten zijn fruit, groente, vlees en vis. Één van de eerste vragen die mensen op paleo-websites loslaten is waarom brood dan zo ongezond is? Het zou toch vol vezels zitten? Brood bevat inderdaad vezels maar bij lange na niet zoveel als groente en fruit bevatten. Groente en fruit bevatten daarnaast veel meer vitamines en mineralen. Wat brood wél bevat zijn koolhydraten met een hoge glykemische index (gi). De glykemische index geeft een inschatting van hoe snel koolhydraten worden afgebroken en in onze bloedbaan terecht komen. Producten met een hoge gi (zoals brood) worden snel afgebroken en zorgen voor een plotselinge stijging van de bloedsuikerspiegel. Na deze plotselinge stijging daalt deze ook weer snel en dit zorgt ervoor dat je je moe en lusteloos voelt. De after dinner dip is zo’n voorbeeld.

De voedselzandloper

Een ander tegenstander van het eten van brood is Kris Verburgh, auteur van het boek de Voedselzandloper. Verburgh (arts en onderzoeker) legt in zijn boek uit dat brood maar ook aardappelen, rijst en pasta bestaan uit zetmeel en dus uit lange ketens van glucosemoleculen. Suiker dus. Ons lichaam zet alle koolhydraten die wij binnenkrijgen om in glucose en ons lichaam maakt daarnaast insuline aan wat ervoor zorgt dat onze cellen deze glucose kunnen opnemen. Een heel ingewikkeld proces waar ik niet verder over zal uitweiden maar wat wél interessant is, is het feit dat glucose en insuline een belangrijke rol in ons verouderingsproces lijken te spelen. Verburgh haalt in zijn boek een voorbeeld aan waarin wormpjes genetisch gemanipuleerd werden opdat ze minder insuline produceerden. Dit verlengde de levensduur van de wormpjes met wel drie tot zes maal!

Deze twee partijen hebben dus (naar het lijkt) redelijke argumenten om ons gebruik van brood in te herzien. Maar voor iedereen die zich al prima gezond voelt en brood nog niet helemaal de deur wil wijzen volgen een paar op internet opgedane tips om traditioneel brood hier en daar te vervangen voor een iets gezondere optie.

broodWat dan wel?

Kies bijvoorbeeld voor spelt producten. Speltgraan schijnt iets minder ‘veredeld’ te zijn dan andere graansoorten. Doordat de korrels een dikker jasje (kaf) hebben is het beter beschermd tegen invloeden van buitenaf. Daardoor heeft het minder pesticiden en kunstmest nodig dan bijvoorbeeld tarwe. Omdat het wel iets moeilijker te telen én te oogsten is dan tarwe is het ook wat duurder. Waar je op moet letten bij het kopen van een speltbrood is dat het gemaakt is van speltmeel, en niet van speltbloem aldus een aflevering van Kassa over supermarkt-speltbroden. En dan nog ben je er in Nederland niet zeker van dat je brood van grotendeels spelt te pakken bent. Is het in Nederland wettelijk bepaald dat volkorenbrood uit 100% volkoren moet bestaan, voor speltbrood zijn er geen regels. Er mag dus naar hartenlust gemengd worden met andere granen. Wat supermarkten op grote schaal lijken te doen om de dure speltbroden zo betaalbaar mogelijk te maken.

Ook rogge heeft een relatief laag glykemische index. Rogge scoort net als volkorenpasta en bruine rijst een gi van 50 wat duidelijk minder is dan een wit broodje die op de index staat met een gi van 85. Het boek de Voedselzandloper trekt de grens tussen hoge en lage glykemische index bij 50. Quinoa en wilde rijst lijken een gi te hebben van 35.

Bronnen: Verburgh, K., de Voedselzandloper, 2013, www.paleo.nl, http://kassa.vara.nl/tv/afspeelpagina/fragment/consument-misleid-met-speltbrood-in-supermarkt/speel/1/, http://thepaleodiet.com, www.voedingscentrum.nl

Een gedachte over “Broodnodig?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s