Whats in a name?

Je carrière kansen bijvoorbeeld. Of de plaats waar je je later zal vestigen. Diverse onderzoeken naar de effecten van voor- en achternamen hebben een aantal verrassende ontdekkingen opgeleverd.

In 1948 publiceerden twee Harvard Universiteits professoren een van de eerste studies naar achternamen. Zo’n drieëndertighonderd pas afgestudeerde mannen werden onderzocht om te bezien of hun naam in verband kon worden gebracht met hun academische vaardigheden. De conclusie van het onderzoek? Mannen met ongebruikelijke namen zoals Berrien zouden meer kans hebben op psychologische neurosen dan mannen met gebruikelijke namen zoals Mike. Een zeldzame naam zou een negatief psychologisch effect op de drager hebben. Hmm.

Keizer of Kok

Sinds deze conclusie volgden talloze onderzoeken naar de mogelijke effecten van namen op het dagelijks leven. Een artikel gepubliceerd in Psychological Science stelt bijvoorbeeld dat Duitsers met een nobel klinkende naam zoals Keizer, Vorst of Koning waarschijnlijker zijn een hoge management positie te bekleden dan mensen met een naam die een arbeidersfunctie aanduiden zoals Bakker, Boer of Kok. Onder Duitsers met nobel klinkende namen werden per 100 mensen wel 2.7% meer managers gevonden dan verwacht zou worden als we op toeval af zouden gaan.

De onderzoekers noemen als mogelijke verklaring dat Duitsers onbewust de hoge status die aan de naam (Koning bijvoorbeeld) kleeft betrekken op de persoon. Kennelijk heeft Duitsland een traditionele arbeidscultuur waar collega’s met de achternaam worden aangesproken. Ditzelfde onderzoek naar achternamen heeft in de VS namelijk geen opvallendheden opgeleverd. Collega’s lijken elkaar daar meer met de voornaam aan te spreken waarmee het effect van nobele achternamen teniet wordt gedaan.

namenLouis uit St. Louis

Maar niet alleen de carrière lijkt beïnvloedbaar door een naam. Zo lijken mensen meer geld te doneren wanneer het goede doel (slachtoffers van orkaan Katrina bijvoorbeeld) overeenkomsten vertoont met de eigen naam. Uit onderzoek bleek er een buitengewoon grote proportie donateurs te zijn waarvan de naam met een K begon. Een overzichtsartikel uit 2004 beschrijft verder dat mensen waarschijnlijker zijn in een plaats te leven waarvan de naam overeenkomsten vertoont met de eigen naam. Mensen genaamd Louis zouden waarschijnlijker zijn in St. Louis te leven. Er zou ook een link zijn tussen de verjaardagsdatum van een persoon (bijvoorbeeld 2 april) en het als woonplaats kiezen voor een stad als Two Harbours. En mensen die Dennis of Denise heten zouden (in Engelstalige gebieden) waarschijnlijker zijn tandarts (dentist) te worden dan dat ze een ander beroep zouden kiezen.

Impliciet egoïsme

De verklaring voor deze verschijnselen ligt in het fenomeen ‘impliciet egoïsme’. Dit houdt in dat mensen over het algemeen positieve gedachten en gevoelens over zichzelf hebben. Aspecten, namen of getallen die we met ons eigen zelfbeeld associëren worden als gevolg daarvan positiever beoordeeld dan items die geen link met ons zelfbeeld hebben. En hoe hoger ons zelfbeeld is, hoe sterker dit effect is.

Vraagtekens

Natuurlijk zijn er ook bij dit fenomeen vraagtekens te zetten. Zo wordt door sceptici gewezen op het feit dat mensen die een eigen bedrijf starten vaak (een verbastering van) de eigen naam gebruiken. En ja dan tellen zij ook mee als zijnde werkend voor een bedrijf dat met de eigen initialen begint. Over het algemeen lijkt men het erover eens te zijn dat mensen in eerste instantie neigen naar beroepen, bedrijven, mensen en steden die overeenkomsten vertonen met de eigen naam omdat deze letters ons vertrouwd zijn. Wanneer het gaat om belangrijke beslissingen lijkt dit impliciet egoïsme een minder grote rol te spelen.

Silberzahn, R., Uhlmann, E.L., It Pays to Be Herr Kaiser (2013), Pelham, B.W., et al, Why Susie sells seashells by the seashore: implicit egotism and major life decisions (2004), Journal of Personality and Social Psychology, Jones, J.T., et al, How do I love thee? Let me count the Js: implicit egotism and interpersonal attraction (2004), American Psychological Association, Chandler, J., et al, In the "I" of the storm: Shared initials increase disaster donations (2002), University of Michigan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s