De (on)zinnigheid van afvaltips en 1 tip die zeker werkt

Nederland wordt te dik. In 2012 had 48,3% van de Nederlanders van 19 jaar en ouder overgewicht. De één heeft hier wat meer last van dan de ander maar de artikelen over afvallen vliegen je dagelijks om de oren. Maar hoe bruikbaar zijn deze afvaltips eigenlijk, en is überhaupt aangetoond dat ze werken?

Een Nederlands onderzoeksteam vroeg zich hetzelfde af en startte een onderzoek om te bekijken welke tips om het eetpatroon binnen de perken te houden het populairst zijn, en of ze daadwerkelijk in verband kunnen worden gebracht met een gezond gewicht. Een lijst met 32 items verscheen.

weegschaalDe populairste tip

De meest gebruikte truc om teveel eten tegen te gaan bleek ‘Laat geen restjes van de borrel of het voorafje op tafel staan tijdens het hoofdgerecht’ te zijn en een andere populaire strategie bleek ‘bewaar geen snacks binnen handbereik zoals in het dashboardkastje of je bureaulade’. De minst gebruikte strategie bleek ‘Maak er een gewoonte van altijd een restje op je bord te laten liggen’ te zijn. Men vermoedde dat deze strategie in veel culturen botst met het feit dat er geen voedsel weggegooid mag worden en dat het onbeleefd is je bord niet leeg te eten.

De bruikbaarste tips

Strategieën die het meest bruikbaar werden geacht waren:

  • Neem je tijd voor het eten van je maaltijd
  • Bewaar aangebroken verpakkingen goed afgesloten en uit het zicht
  • Koop niet met regelmaat ongezonde snacks maar beloon jezelf hier af en toe wel mee

En of het werkt? Daar lijkt het wel degelijk op alhoewel sommige strategieën van stichting Open Deur lijken te komen…Het onderzoek eindigt namelijk met de conclusie dat er een significant, negatieve associatie is gevonden tussen de BMI (Body Mass Index) en het gebruik van strategieën om niet teveel calorieën binnen te krijgen. Hoe meer strategieën worden toegepast om teveel eten te voorkomen, hoe gezonder het gewicht van de desbetreffende persoon bleek te zijn.

De tip die wél werkt

Naast het hanteren van strategieën om niet te veel te eten kan de volgende tip natuurlijk niet ontbreken: neem niet meer calorieën tot je dan je verbruikt! Het lijkt ook een open deur maar de cijfers omtrent overgewicht laten zien dat dit voor velen toch erg moeilijk is. Om een beetje inzicht te verschaffen bij deze wat informatie over ons calorieënverbruik:

Je metabolisme

Het aantal calorieën dat je per dag verbruikt is onder te verdelen over een aantal factoren. Allereerst heb je het rustmetabolisme wat calorieën verbruikt om alle vitale functies van het lichaam (ademhaling, hartslag, hersenactiviteit) op peil te houden. Daarnaast verbruikt je lichaam calorieën bij het verwerken van voeding. Deze verwerking kost normaal gesproken 10% van de opgenomen energie. Hiernaast verbruik je nog energie (en dus calorieën) bij activiteiten die je gedurende de dag uitvoert.

Je dagelijks verbruik

De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft op basis van deze informatie verschillende formules opgesteld waarmee je nu je dagelijkse calorieënverbruik kunt berekenen. Ben je een vrouw van 30 en weeg je 62 kilo? Volgens de formule van de WHO komen we dan op een dagelijks energieverbruik uit van 1550 calorieën. Mocht activiteitenniveau door een kantoorbaan laag zijn komen er nog 330 calorieën bij wat het totaal brengt op 1880 calorieën die je per dag verbrandt. Ga je twee maal per week intensief sporten en wandel je iedere dag een stuk verschuif je naar de categorie ‘gemiddeld actief’ en schiet je dagelijks energieverbruik ineens naar 2325! Dit zijn een glas rosé (80 cal.), portie olijven (20 cal.), plak ontbijtkoek (62 cal.), appel (68 cal.) en stroopwafel (171 cal.) die niet direct op je heupen schieten… Succes ermee!

Behavioural strategies to control the amount of food selected and consumed, Poelman, M.P., et al, Appetite, Volume 72, 1 January 2014, Op eigen kracht, Wassink, H, Willemsen, G., Coumans, B., 2008

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s