De psychologie achter wijndrinken

Dat het drinken van wijn de werking van onze hersenen niet ten goede komt moge duidelijk zijn. (Voor wie dit niet duidelijk is kijk hier even) Maar recent onderzoek heeft aangetoond dat ons gezonde verstand ons al in de steek laat bij het kopen of slechts het proeven van een flesje!

David Schuemann (CF Napa Brand Design) schreef onlangs het boek 99 bottles of wine waarin hij beschrijft hoe labels van wijnflessen tot stand komen en hoe ze ons verleiden tot een aankoop. Gouden stickers of folies rond een fles, dikke stempels of verdikte logo’s, alles wordt uit de kast gehaald om een fles er $10,- duurder uit te laten zien.

wijnenHet etiket

Over het algemeen associëren mensen minimalistische, overzichtelijke etiketten met geraffineerde wijnen. De duurdere wijnen hebben vaak een crème kleurig label met een simpel logo en misschien hier en daar een gouden accent. Ook de diepe ziel (onderkant) van een fles associëren mensen met dure en dus goede wijnen. Van oorsprong werden deze flessen gebruikt zodat het bezinksel beter neerslaat in de fles en achterblijft bij het uitschenken. Tegenwoordig zijn wijnen alleen zo goed gefilterd dat dit niet meer nodig is (behalve bij bijvoorbeeld vintage port en wat klassieke bewaarwijnen) en wordt deze fles vooral uit marketing oogpunt gekozen. Met succes vaak dus.

De prijs

Naast dat het etiket en de fles dus belangrijk zijn voor hoe wij over de wijn denken, is de prijs dat ook. Logisch, zou je misschien denken maar het gaat hier niet alleen over de verwachting dat een duur product wel goed moet zijn. Ons brein reageert hier gewoonweg anders op.

Het experiment

Dit werd duidelijk tijdens een onderzoek waar mensen verteld werd dat ze vijf verschillende soorten Cabernet Sauvignons te proeven kregen waarbij ze ondervraagd werden over de smaak, en nasmaak van de wijn. De wijnen zouden geïdentificeerd worden aan de hand van de prijs dus die kregen de proefpersonen ook te horen. In werkelijkheid kregen de proefpersonen vijf keer een wijn te proeven waarvan twee wijnen tweemaal aangeboden werden. Eén keer onder vermelding van een hoge prijs en één keer onder vermelding van een laag prijsje.

Hersenen reageren op prijs

De resultaten lieten zien dat wanneer de proefpersonen een duurdere wijn dachten te drinken, ze deze als positiever beoordeelden. Op zich is dit niet zo gek want mensen verwachten voor meer geld, meer kwaliteit te krijgen maar wat verrassend was aan dit onderzoek was dat terwijl een goedkope wijn als duur en lekker werd ervaren er verhoogde activiteit in de mediale orbitofrontale cortex te zien was. Dit is het deel van de hersenen wat actief wordt bij het ondergaan van prettige ervaringen. Als dezelfde wijn een goedkoper prijskaartje kreeg opgeplakt werd deze activiteit niet waargenomen. Terwijl het om dezelfde wijn ging!

Bronnen: H. Plassmann et al, Marketing actions can modulate neural representations of experienced pleasantness (2007). Proceedings of the national academy of sciences of the USA, vol 105 no 3, Desommelier.nl / jellinek.nl, ‘Inleiding in de neuropsychologie en psychofarmacologie’, Open Universiteit Nederland, 2006

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s