Help anderen en leef langer

Bij deze wéér een tip voor een lang en gezond leven! Dit keer heeft het niets te maken met gezond eten of sporten maar verrassend genoeg met de eigenschap onzelfzuchtigheid.

Wordt vrijwilliger

Onderzoekers van de Universiteit van Michigan ontdekten namelijk dat vrijwilligers een grotere kans hebben de komende 4 jaar te overleven dan mensen die geen vrijwilligerswerk doen. Tenminste, als dit werk om de juiste redenen gedaan werd. In 2004 werd aan 10.000 mensen die in het jaar 1957 eindexamen hadden gedaan gevraagd of ze de afgelopen 10 jaar vrijwilligerswerk hadden gedaan en zo ja, wat de belangrijkste reden was dit te doen. Vonden ze het bijvoorbeeld belangrijk omdat ze zich er beter door gingen voelen of vonden ze het belangrijk anderen te helpen?

Van de mensen die geen vrijwilligerswerk hadden gedaan was vier jaar later 4,3% overleden. Dit zelfde percentage gold voor vrijwilligers die het werk deden ter bevrediging van hun eigen behoeften. Van de vrijwilligers die uit naastenliefde werkzaam waren was slechts 1,6% overleden!

loesje vrijwilligerswerk kleinHelp bekenden met problemen

En uit Amerika volgden meer berichten over de gezondheidseffecten van ‘anderen helpen’. Voor een vijf jaar durende studie volgden onderzoekers daar 846 personen die steeds door middel van vragenlijsten bestudeerd werden. Zo werd gevraagd in welke mate de personen in het voorgaande jaar stressvolle gebeurtenissen meegemaakt hadden en in welke mate ze mensen in hun omgeving met dergelijke problemen geholpen hadden. Wat bleek? Er werd een significant verband gevonden tussen hulpgedrag en de gezondheid. Het helpen van anderen zou onze kans op overlijden verminderen doordat we een buffer opbouwen die van pas komt bij stressvolle gebeurtenissen die onszelf overkomen.

De crux

In een overzichtsartikel uitgegeven door het Amerikaanse National&Community Service wordt vermeld dat vrijwilligerswerk leid tot grotere levensvoldoening, meer zelfvertrouwen, een groter controlegevoel over het eigen leven, een verbetering van de algehele psychische gezondheid en vooral minder kans op depressie.

R. Nauert PHD, Doing for Others Also Benefits Health of Altruistic, feb 6, 2013, http://psychcentral.com, The Health Benefits of Volunteering: A Review of Recent Research, 2007, nationalservice.gov

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s