Meer vrienden – meer succes

Het woord ‘wing man’ krijgt volgens onderzoekers van de University of California een heel nieuwe betekenis. Iemand bij je hebben die je helpt een date te scoren is niet alleen handig maar onderzoek heeft uitgewezen dat mensen in gezelschap van anderen aantrekkelijker overkomen dan wanneer ze allen zijn.

cheersGroep = aantrekkelijk

Voor dit onderzoek werden studenten gevraagd mensen op aantrekkelijkheid te beoordelen aan de hand van 100 groepsfoto’s. Daarna werd de studenten uitsneden van de foto’s getoond waarop de personen alleen te zien waren. Wat bleek? Mensen werden in een groepsfoto 5,5% aantrekkelijker bevonden dan wanneer ze alleen werden beoordeeld! De onderzoekers vermoeden dat dit komt door het feit dat wij groepen als één geheel beschouwen en daardoor meerdere positieve aspecten (leuke koppies in dit geval) samen worden gevoegd. Gezamenlijk de kroeg in dus dit weekend!

Apenbrein groeit door vrienden

Aan je sociale netwerk werken heeft trouwens meer voordelen. Het lijkt bij te dragen aan een groter brein! Uit onderzoek onder apen is gebleken dat leven in een grotere groep méér grijze cellen betekende. En de resultaten waren wel zo specifiek dat men kon zien dat één extra groepslid voor een toename van 5% aan grijze cellen verantwoordelijk was. Ook de hersenstructuur lijkt te veranderen met de groei van een groep. Wetenschappers vermoeden dat de veranderingen te maken hebben met het aantal (en dus de complexiteit van) sociale relaties waaraan de aap het hoofd moet bieden.

Facebook effect

En voor wie niet graag met apen vergeleken wordt: onderzoek onder Engelse studenten suggereert een soortgelijk verband aan. Ook bij deze groep duidde een groot sociaal (facebook) netwerk op een grotere hoeveelheid grijze stof in bepaalde delen van het brein. In de amydala bijvoorbeeld, het gedeelte dat onder andere betrokken is bij het geheugen en emoties. Als kanttekening wordt bij dit onderzoek echter vermeld dat de oorzaak-gevolg relatie tussen een groter brein en meer vrienden niet waterdicht is. Het zou ook zo kunnen zijn dat een grotere onderdelen van het brein de reden is dat sommigen gemakkelijker vrienden maken (of handiger met de computer zijn) dan anderen.

Sallet, J., et al (2011) Social Network Size Affects Neural Circuits in Macaques Sciencemag.org,  Kanai, R., et al (2011) Online social network size is reflected in human brain structure, Walker, D., Vul, E., (2013) Hierarchical Encoding Makes Individuals in a Group Seem More Attractive, Psychological Science

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s