Klets je kind slim

smart babyKan je niet wachten tot je kind papa of mama roept? Begin dan al vroeg tegen je zoon of dochter te kletsen want onderzoek heeft aangetoond dat dit het taalproces versterkt en de woordenschat vergroot.

Voor dit onderzoek werden geluidsopnames gemaakt bij Spaanse families met jonge kinderen. Er bleek een enorme variatie te bestaan in de mate waarin ouders met hun kinderen communiceren. Kinderen waartegen het meest gesproken werd, werden aanzienlijk beter in het verwerken van taal en hadden een grotere woordenschat op een leeftijd van 24 maanden. Je er gemakkelijk vanaf maken door je kind voor de tv te zetten zal overigens weinig effect hebben, de effecten waren alleen te zien bij face-to-face contact!

Explosieve groei van de hersenen

De wetenschap richt zich al jaren op de ontwikkeling van baby’s. Zo weet men inmiddels dat een pasgeboren baby zo’n 2500 verbindingen tussen zenuwcellen in de hersenen heeft, en dat dit aantal groeit tot 15.000 verbindingen wanneer het kind de leeftijd van 2/3 jaar bereikt. Dit zijn er veel meer dan wij volwassenen hebben want tussen het tiende en het achttiende levensjaar vermindert dit aantal weer. Omdat jonge kinderen dus veel meer zenuwverbindingen hebben dan volwassenen verbruiken ze ook twee keer zoveel energie dan een volwassen brein. Niet zo gek natuurlijk gezien het tempo waarin ze dingen leren.

Na 4 dagen taalvoorkeur

Om maar een voorbeeld te geven: baby’s ontwikkelen al razendsnel een voorkeur voor de taal die de ouders spreken. Onderzoek van Mehler et al (1994) toonde aan dat Franse baby’s al met vier dagen oud de Franse taal boven de Russische taal verkozen. En voordat kinderen beginnen met praten begrijpen ze gemiddeld zo’n 150 woorden, tegen de tijd dat ze naar school gaan leren ze zo’n 10 tot 20 nieuwe woorden per dag.

Blijvende effecten

De ontwikkeling van de hersenen van baby’s is dus afhankelijk van ervaringen die ze opdoen. Vandaar dat het praten tegen jonge kinderen zo’n groot effect heeft. Maar hier stoppen de mogelijkheden niet. Prof. dr. Marianne Walraven onderzocht of het stimuleren van jonge kinderen bij het spelen effect zou hebben op hun ontwikkeling. En ja hoor. Kinderen die bij het spelen werden aangemoedigd en die gezamenlijk met de ouders activiteiten ondernamen lieten meer ondernemend en ontdekkend gedrag zien dan kinderen die niet specifiek gestimuleerd werden. En wat veel verbazing teweegbracht was het feit dat de gestimuleerde kinderen zich op een leeftijd van 12 jaar nog steeds onderscheidden van hun leeftijdsgenoten als het ging om veerkracht. Het vermogen om emoties en impulsen te reguleren en zich aan te kunnen passen aan stressvolle omstandigheden was aanzienlijk beter dan bij de groep niet-gestimuleerde kids.

Weisleder, A., Fernald, A., 2013. Talking to Children Matters: Early Language Experience Strengthens Processing and Builds Vocabulary, Psychological Science. Walraven, M., 2002. WIE HET KLEINE NIET EERT . . . Over de grote invloed van vroege sociale ervaringen. M. Harris, G. Butterworth, Developmental psychology, Psychology Press, 2002

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s