Ouder en echt wijzer

De mens wordt steeds ouder, maar hóe we oud worden hebben we deels zelf in de hand. Terwijl Den Haag zich druk maakt over de kosten van de vergrijzing is het probleem voor ons eigenlijk veel simpeler: Hoe worden we in vredesnaam zonder al te veel mankementen oud?

old couple dancingSudoku’s overbodig

Naast adviezen als het eten van antioxidanten, de broodnodige beweging en het bezighouden van de hersenen heeft een Amerikaans onderzoeksteam nu iets ontdekt wat de veroudering – en met name achteruitgang van het geheugen – zou kunnen vertragen. Ze ontdekten dat algemene brain-training niet per se bijdraagt aan een gezond ouder wordend brein. In het tijdschrift Psychological Science maakten ze bekend dat het maken van kruiswoordpuzzels of sudoku’s niet voldoende is om bij de pinken te blijven. Alleen het ondernemen van nieuwe, mentaal uitdagende activiteiten zou zichtbare positieve effecten op het brein hebben.

Quilts maken

Voor dit onderzoek werden willekeurig 221 volwassenen opgetrommeld in de leeftijd van 60 tot 90 jaar. In drie maanden tijd moesten zij wekelijks 15 uur besteden aan een bepaalde activiteit. Een derde van de groep deelnemers werd een nieuwe activiteit geleerd, zoals digitaal fotograferen of het maken van een quilt. Bij dit proces werd een actieve bijdrage gewenst waarbij het werkgeheugen, het lange termijn geheugen en andere cognitieve processen van hoog niveau werd getraind. De tweede groep deelnemers moesten drie maanden lang 15 uur per week besteden aan bekende en vertrouwde bezigheden zoals luisteren naar klassieke muziek en het maken van puzzels. De derde groep besteedde hun tijd aan sociale bezigheden zoals uitjes en bijeenkomsten.

Het resultaat

Na deze drie maanden werd duidelijk dat de deelnemers die een nieuwe activiteit geleerd hadden verbeteringen lieten zien met betrekking tot het geheugen. Om te bezien of deze effecten ook op lange termijn verschil maken – wat wel verwacht wordt – is het plan om ieder jaar een follow-up studie naar deze groepen uit te voeren. Laten we hopen dat er snel meer goed nieuws van dit front volgt want het Nationaal Kompas Volksgezondheid meldt dat de bevolking van Nederland tijdens de vergrijzingspiek (die rond 2040 verwacht wordt) voor maar liefst 26% uit mensen van 65 jaar of ouder zal bestaan.

http://www.nationaalkompas.nl/bevolking/bevolking-samengevat, Learing new skills keeps an aging mind Sharp (2013) Press release, Psychological Science.org

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s