Vergeetachtig? Stop met suiker!

De Duitse universiteitskliniek Charité is onlangs met nóg een reden gekomen om te minderen met suiker. Uit hun onderzoek naar het verband tussen het geheugen en het bloedsuikergehalte van gezonde mensen bleek dat lagere glucoselevels samenhing met hogere cognitieve vaardigheden.

Mensen met een laag glucosegehalte scoorden beter op geheugentests dan mensen met een hoog gehalte en de hippocampus (het hersengebied betrokken bij het declaratieve geheugen) was bij de eerste groep zelfs aanzienlijk groter.

Beweeg!

Een makkelijke manier om het bloedsuikergehalte omlaag te krijgen – en dus aan je geheugen te werken – is te gaan bewegen. Sterker nog: onderzoek van het VUmc toonde aan dat de hele dag stil zitten een verstoring van de suikerstofwisseling tot gevolg kan hebben. Voor dit onderzoek brachten jongeren tussen de 18 en 23 jaar één dag zittend door. De helft van deze groep onderbrak het stilzitten steeds na een uur om gedurende 8 minuten matig intensief te fietsen. Wat bleek? Er waren direct minder schommelingen van het bloedsuikergehalte te zien dan bij de groep die geen beweging kregen.

memory1Lang stil zitten heeft tot gevolg dat het lichaam grote moeite moet doen het bloedsuikergehalte stabiel te houden. Een korte onderbreking (waarin de spieractiviteit 7 tot 8 keer verhoogd wordt ten opzichte van de rustperiode) heeft dus al een positief effect op de bloedsuikerspiegel. Naast positieve effecten op het geheugen en de grootte van de hippocampus was al bekend dat een hoog bloedsuikergehalte vermoeidheid, infecties en uiteindelijk zelfs diabetes in de hand werkt. Ga dus eens koffie halen op een andere verdieping en neem de trap als dat kan!

Kerti, L., et al (213) Higher glucose levels associated with lower memory and reduced hippocampal microstructure
Altenburg, T.M., et al (2013) The effect of interrupting prolonged sitting time with short hourly moderate-intensity cycling bouts on cardiometabolic risk factors in healthy young adults, Journal of Applied Physiology

Een gedachte over “Vergeetachtig? Stop met suiker!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s