Gezonde borrelhapjes

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAVet goede olijven

Zocht je nog een snack voor de zaterdagmiddagborrel? Neem olijven! Een van de belangrijkste voordelen van dit hapje is namelijk dat ze antioxidanten bevatten die de oxidatie van cholesterol tegengaan. Als cholesterol oxideert raken bloedvaten beschadigd en ontstaan er vetophopingen in die kunnen leiden tot een hartaanval. Vooral de zwarte olijven gaan dit tegen! De antioxidant vitamine E beschermd de huid tegen ultraviolette straling en daarmee tegen huidkanker en veroudering. Dreigt hoofdpijn je weekendplannen om zeep te helpen? Pak groene olijven want deze jongens bevatten een stofje die hetzelfde effect op pijn heeft als ibuprofen.

Waar olijven ook goed in zijn is het leveren van enkelvoudig onverzadigde vetten – de goede soort vetten dus. Er zijn studies die suggereren dat deze vetten bijdragen aan een vermindering van lichaamsvet rond de buikstreek. Ook wordt gezegd dat deze vetten een ontstekingsremmende werking hebben waardoor ze beschermend werken tegen kanker.

Knoflook

En een ander gezond hapje is een goeie knoflookdip! Eerder noemden we hier al dat knoflook enzymen bevat die het vrijkomen van de neurotransmitter serotonine bevorderen. Dit heeft een positief effect heeft op het geheugen én bevorderd de ontspanning. Inmiddels is er ook een verband gevonden tussen het eten van rauwe knoflook en een verminderde kans op longkanker. Onderzoekers van het Jiangsu Provincial Centre for Disease Control and Prevention interviewden 4,500 gezonde volwassen en 1,424 volwassenen die leden aan longkanker. Ze ontdekten dat degenen die minimaal twee maal per week rauwe knoflook aten een significant lagere kans hadden longkanker te ontwikkelen.

knoflookdip

Wetenschappers hebben dit uitgewerkt tot een percentage van 44%. Ook mensen die roken of bloot worden gesteld aan rook hebben baat bij een leuk knoflookreceptje want ook hun kansen op longkanker verminderen, hetzij met 30%

Meng voor een lekker dipje 1 teen knoflook met 3 eetlepels Griekse (0% vet) yoghurt, één eetlepel halvanaise, een drup olijfolie, peper en zout. Heerlijk!

Nakbi, A., et al (2010) Effects of olive oil and its fractions on oxidative stress and the liver's fatty acid composition in 2,4-Dichlorophenoxyacetic acid-treated rats, Nutrition & Metabolism
 Zi-Yi, J., et al (2013) Raw Garlic Consumption as a Protective Factor for Lung Cancer, a Population-Based Case–Control Study in a Chinese Population Men’s Health big book of Food and Nutrition

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s