Waar computerspelletjes niet goed voor zijn

Wie had gedacht dat het spelen van computerspelletjes GOED voor je zou kunnen zijn? Je hoeft je niet langer schuldig te voelen na een avondje gamen want je werkt tegelijkertijd aan je hersenvolume én je pijngrens!

Super Mario laat grijze cellen toenemen

Hsupermarioet wetenschappelijke tijdschrift Molecular Psychiatry beschreef onlangs dat het spelen van computerspellen gezien kan worden als een intense training van onze cognitieve en motorische vaardigheden. Dat klinkt toch als muziek in de oren! Onderzoek liet zien dat het twee maanden lang 30 minuten per dag spelen van een computerspel de grijze cellen (zenuwcellen) in de rechter hersenhelft deed toenemen. Specefieke toenames waren te zien in de hippocampus (betrokken bij het geheugen), de prefrontale cortex (onder andere betrokken bij planning) en het cerebellum (betrokken bij de motoriek). Voor dit onderzoek is het spel Supermario 64 gebruikt maar het valt te verwachten dat andere spellen hetzelfde effect genereren. Niet alleen goed nieuws voor alle computerspel fanaten maar ook in de zorg kan dit een doorbraak betekenen. Bepaalde aandoeningen zorgen er bijvoorbeeld voor dat hersengebieden in volume afnemen, door patiënten computerspellen te laten spelen kunnen ze wellicht behandeld worden.

Effect op de pijngrens

Onderzoek uitgevoerd door Keele University heeft een ander voordeel van het spelen van computerspellen boven water gehaald. Zij ontdekten dat het spelen van gewelddadige spellen de pijngrens verhoogt. Een groep van 40 vrijwilligers werd in twee groepen verdeeld die elk een ander spel te spelen kregen.  De ene groep speelde een virtueel golf spel en de andere groep speelde een spel waarbij ze tegenstanders moesten uitschakelen. Nadat ze tien minuten gespeeld hadden werden de deelnemers met hun handen in een bak ijswater gezet. Wat bleek nu: de groep die het gewelddadige spel had gespeeld hield dit aanzienlijk (65%) langer vol dan de groep die het niet-gewelddadige spel had gespeeld.

Toepassingen

De onderzoekers suggereren dat het spelen van een gewelddadig spel ervoor zorgt dat het lichaam in de zogenaamde ‘fight or flight’ modus raakt. Dit komt door de stress waaraan we het hoofd moeten bieden. Hierdoor worden pijnreceptoren minder gevoelig. Vroeger kwam dit tijdens een gevecht goed van pas en tegenwoordig kan dit gegeven uitstekend van pas komen als je een zware fitness- of hardlooptraining in de planning hebt. En ook dit effect van computerspellen kan een uitkomst zijn voor de medische wereld. Zo bood het een uitkomst voor kinderen met brandwonden. Tijdens het verwisselen van de verbandjes moesten de kinderen op een computer een besneeuwd berglandschap verkennen. De spanning die de kinderen ervaarden leidde ertoe dat er minder pijn gevoeld werd. Mooi!

R. Stephens, C. Allsop, Effect of manipulated state aggression on pain tolerance, Psychological Reports volume 111 august 2012, Kuhn, S., et al (2013) Playing Super Mario induces structural brain plasticity: gray matter changes resulting from training with a commercial video game, Molecular Psychiatry

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s