Nederlanders meest depressief

De Volkskrant berichtte onlangs dat Nederlanders het depressiefste volk van Europa zouden zijn. Dat mag dan zo zijn, depressies zijn wereldwijd een groot probleem. Uit onderzoek van de Universiteit van Queensland bleek dat bijna 10% van de levensjaren die in ziekte worden doorgebracht (wereldwijd) aan depressiviteit te wijten zijn. Alleen nek- en rugklachten vloeren meer mensen (14,8%).

Werk gerelateerde psychische klachten

Het percentage zieke levensjaren dat in Nederland aan depressie gelinkt wordt ligt met 16%  fors hoger dan het wereldwijde aantal. Maar niet alleen depressies zijn bron tot zorg. Psychische aandoeningen zijn al jaren de belangrijkste diagnosecategorie als het gaat om WAO-intreders. Maar liefst een derde van alle arbeidsongeschikten heeft hiermee te maken. De subdiagnoses laten zien dat het vooral gaat om stemmingsstoornissen (34%), aanpassingsstoornissen (28%) en reacties op ernstige stress (9%). Onderzoek naar de mate waarin arbeidsongeschikten dachten dat hun aandoening met werk te maken had liet zien dat patiënten en deskundigen hier nogal anders in staan. In iets meer dan 50% van de gevallen dacht de patiënt dat de ziekmelding werkgerelateerd was. Deskundigen hebben echter maar zo’n 30% tot 40% van alle gevallen als werkgerelateerd bestempeld.

Risicogroepen

Werkgebonden psychische aandoeningen komen het meest voor in het onderwijs maar ook de horeca en het openbaar vervoer scoren slecht. Het risico op een echte burnout is het hoogst onder verloskundigen, huisartsen en (ironisch genoeg) bedrijfsartsen. Politieagenten, radiologisch laboranten en marechaussees hebben de kleinste kans hierop. Opvallend genoeg lijken beroepen die emotioneel zwaar zijn (bijvoorbeeld mensen die beroepsmatig veel met ziekte, lijden en dood te maken hebben) geen verhoogd risico op een burnout met zich mee te brengen. Onderzoek heeft aangetoond dat kwantitatieve werkeisen (dus werk- en tijdsdruk) sterker zijn verbonden met een burnout dan kwalitatieve werkeisen als het ervaren van emotioneel heftige situaties. De drie belangrijkste kenmerken van een burnout zijn emotionele uitputting (gevoelsmatig ‘op’ zijn), depersonalisatie (mensen op het werk afstandelijk/onverschillig benaderen) en als laatste kenmerk wordt twijfel aan de eigen competenties genoemd.

De ongelukkige samenhang

Een burnout heb je gelukkig niet zomaar te pakken. De Nederlandse Vereniging voor Arbeids en Bedrijfsgeneeskundigen onderscheidt drie typen stressgerelateerde stoornissen. Dit lijstje begint met spanningsklachten. In dit stadium kunnen bepaalde rollen of taken niet naar behoren worden uitgevoerd. Men werkt nog wel, maar uitval dreigt. Als tweede op de lijst staat overspanning; vanwege ernstige spanningsklachten is er een beperking in het sociaal of beroepsmatig functioneren opgetreden. Vrijwel iedereen in dit stadium zit in de ziektewet. Als men zich hier langdurig in bevind komt men door de inmiddels lange voorgeschiedenis van overbelasting en chronische klachten in een burnout terecht. Mogelijke gevolgen van een burnout zijn onder andere psychosomatische klachten, cardiovasculaire aandoeningen, slaapstoornissen en ga zo maar door. Via een burnout komt men ook regelmatig uit bij een depressie en depressiviteit vergroot weer het risico op hartklachten, gezondheidsklachten en zelfmoord. Heftige stof dus allemaal. Maar het kan nog erger. Wereldwijd bezien staat het door oorlog geteisterde Afghanistan bovenaan als het gaat om depressies. Japan behaalde de laagste score maar volgens Psychiater Jan Swinkels is dat getal te wijten aan de Japanse cultuur waarin depressies ‘niet mogen’. Dan ben je toch blij in dit koude landje te leven niet?

Kerncijfers beroepsziekten 2013, Nederlands Centrum voor Beroepsziekten, Schaufeli, W., & Bakker, A., 2007. De psychologie van Arbeid en Gezondheid, htttp://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail- /3539853/2013/11/06/Nederlanders-depressiefste-volk-van-Europa.dhtml

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s