Rauwe cacao

Rauwe cacao heeft heel veel gezonde eigenschappen én je kunt er hele leuke dingen mee doen!

rauwe cacaoAntioxidanten

Cacao bevat de antioxidant flavonoïde. Wat antioxidanten precies voor je lichaam doen kun je hier lezen maar het specifieke stofje flavonoïde produceert tevens stikstof-monoxide. Dit zorgt ervoor dat de conditie van onze bloedvaten én onze bloeddruk op peil blijft. Het houdt onze bloedvaten elastisch (wat fijn is in de strijd tegen aderverkalking) en heeft een reducerende werking op het slechte cholesterol in ons lichaam.

De bloedsuikerspiegel

Ook insuline receptoren verbeteren door het eten van cacao. Een groot voordeel omdat de grote hoeveelheden suiker die wij (bewust of onbewust) binnen krijgen deze receptoren lijken te verlammen. Wat cacao óók voor ons doet is ons serotonine- en endorfinelevel een boost geven. Dit heeft een positief effect op ons humeur en omdat cacao ook de stimulerende stof cafeïne bevat wordt chocolade als lustopwekkend gezien. Inderdaad een fijne combinatie!

dark chocolateWeet wat je koopt

Voordat de gang naar de supermarkt wordt ingezet om chocolade in te slaan is het handig te weten dat niet alle chocolade de bovengenoemde positieve effecten genereren. Deze effecten komen namelijk voort uit de inname van cacao en lijken pas te werken bij chocolade waarin 70% of meer cacao verwerkt is. Pure chocolade dus, en wil je het helemaal goed doen kies dan voor rauwe chocoladerepen (jazeker die bestaan) of ga zelf aan de slag met rauwe cacaopoeder!

Hoe chocolade gemaakt wordt

Wist je trouwens dat chocolade begint als op het plaatje bovenaan dit artikel? Cacaobonen groeien aan bomen rond de evenaar. De bomen bloeien het hele jaar en produceren zo’n 50.000 tot 100.000 bloemen waarvan er slechts 20 tot 30 uitgroeien tot vruchten. In deze vruchten bevinden zich de cacaobonen. Wanneer de vruchten rijp zijn worden de bonen eruit gehaald en in kisten geplaatst, afgedekt met bananenbladeren. In deze kisten gaat het laagje vruchtvlees wat nog om de bonen zit broeien en gisten en zo veranderen de bonen van wit naar bruin. Na dit fermentatieproces worden te bonen te drogen gelegd en vervolgens vervoerd naar productiebedrijven. Hier worden de bonen geroosterd en gemalen waarbij cacaoboter vrijkomt en er een vloeibare stof ontstaat wat de grondstof is voor cacaopoeder. Best een klus!!

http://www.callebaut.com, Grassi, D., et al (2005), Short-term administration of darkchocolate is followed by a significant increase in insulin sensitivity and a decrease in blood pressure in healthy persons, The American Journal of Clinical Nutrition

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s