Pumpkin treat

pumpkin

Pompoen, waarschijnlijk een van de weinige Halloween treats met daadwerkelijke voedingswaarde. Niet alleen leuk ter decoratie dus maar door de hoge dosis voedingsvezels, antioxidanten, beta-caroteen en ijzer ook heel fijn te gebruiken in de keuken! (kijk hier voor een snelle pompoensoep)

Beta-caroteen wordt door ons lichaam omgezet in vitamine A; dit houdt ons afweersysteem op pijl en beschermd onze ogen en huid tegen de schadelijke werking van ultraviolet licht. Ijzer gebruikt ons lichaam om zuurstof door het lichaam te transporteren. Zuurstof hebben we nodig om andere voedingsstoffen te verbranden zodat er energie vrij kan komen. Goed opneembaar ijzer zit vooral in dierlijke producten en de pompoen is dus een mooie uitzondering voor vegetariërs.
Ook de zaadjes van de pompoen mogen er zijn: deze barsten van de mineralen zoals mangaan, kalium, fosfor en magnesium. Magnesium wordt in ons lichaam bij zo’n 300 processen gebruikt. Onder andere bij de botopbouw, het functioneren van spieren, de overdracht van prikkels in spieren en zenuwbanen en het speelt een belangrijke rol bij een goede werking van een groot aantal enzymen.
En enig idee waar Halloween trouwens vandaan komt? De naam Halloween is afgeleid van  “All Hallows Eve”, allerheiligenavond. In de oude Keltische kalender begon het jaar op 1 november, en de kelten geloofden dat op die dag de geesten van alle dat jaar gestorven mensen terug kwamen om een levend lichaam te vinden om zich in te verschransen. Om deze boze geesten af te schrikken droeg men maskers.
Mens Health big book of Food and Nutrition / www.voedingswaardetabel.nl

Een gedachte over “Pumpkin treat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s