Dag suiker

suikerpotHelaas er is geen ontkennen meer aan. Steeds meer artikelen berichten over de nadelen van suiker. Volgens de GGD is suiker zelfs zo verslavend dat gebruik ervan door de overheid aan banden moet worden gelegd in de vorm van een suikertaks. Voor iedereen die door de bomen het bos niet meer ziet: bij deze de feiten op een rij! (En dat zijn er nogal wat dus vandaar deze errug lange post!)

Het schijnt zo te zijn dat wij mensen zo’n 300 jaar geleden ongeveer 4 pond suiker per jaar aten. Tegenwoordig werken we jaarlijks gemiddeld zo’n 40 kilo naar binnen. Ook als je geen zoetekouw bent ontkom je er niet aan: ongeveer 70% van de suiker die we binnen krijgen zijn verborgen suikers. Je vind het echt in de meest onverwachte producten; in eiersalade, ketchup,  melk, voorverpakte worst en van alle pakken muesli in een grote supermarkt vond ik er slechts 1 zonder toegevoegde suiker. Dus als je alles bij elkaar optelt kom je tot een grotere berg suiker dan ons lichaam kan hebben.

Sucrose

Waarom het zo slecht voor je is? De suiker die wij in ons eten vinden en in onze koffie doen is geraffineerde suiker en zoals het woord al doet vermoeden zijn alle voedingsstoffen die het ooit bezat (onder andere vitaminen, mineralen, enzymen en aminozuren) weggefiltert tijdens het proces fijne suiker te worden. Wat er overblijft? Sucrose; calorieën. Deze sucrose bestaat voor 50% uit glucose-moleculen en voor 50% uit fructose-moleculen (fruitsuiker).

Glucose

De glucose wordt opgenomen door ons bloed en wordt zo naar onze lichaamscellen getransporteerd. Daar worden de glucosemoleculen verbrand om op deze manier energie te genereren. Doordat wij meer suiker tot ons nemen dan ons lichaam nodig heeft wordt het overschot (alles wat niet direct wordt verbrand) als vet opgeslagen in de lever en de spieren. Dit mechanisme wordt geregeld door het hormoon insuline wat wordt afgescheiden door de alvleesklier. Door de frequente hoge afgifte van insuline en lage mate van direct verbrande suikers (de meesten van ons brengen nu eenmaal het grootste gedeelte van de dag op een stoel door) raakt ons lichaam ontregeld. Insuline receptoren in onze cellen worden steeds ongevoeliger voor insuline waardoor er steeds meer van wordt aangemaakt. Onnodig dus. Er kunnen talloze klachten optreden zoals vermoeidheid of nervositeit en uiteindelijk kan de alvleesklier zelfs overbelast worden. Er kan een storing in de stofwisseling ontstaan en zo kom je uiteindelijk bij diabetes terecht.

 Fructose

Fructose komt niet in het bloed terecht maar wordt door onze lever verwerkt. Omdat fructose dus niet door ons bloed wordt opgenomen heeft het geen effect op de bloedsuikerspiegel. Hierdoor wordt fructose vaak als ‘gezond’ bestempeld maar helaas heeft het een flink aantal nare effecten op onze lever. Daar komt nog bij dat van alle suikers fructose het snelst wordt omgezet in vet; en wel het soort dat zich rond de buik vormt en de kans op hart- en vaatziekten vergroot.

Dat je suiker niet hoeft te eten vanwege de voedingswaarden is dus inmiddels duidelijk, en ook waarom we er dik van worden. Bij deze wordt nog even een laatste fabel de wereld geholpen; we hebben suiker ook niet nodig voor de energie die het levert. Glucose levert inderdaad energie aan ons lichaam maar ook alle andere producten die we eten leveren meer dan genoeg energie in de vorm van koolhydraten, vetten en eiwitten. Al deze goede voedingsstoffen (en ook vitaminen, mineralen en enzymen) worden trouwens verbruikt bij de verbranding van pure suiker door ons lichaam. Een flink nadeel want ons lichaam kan al deze goede stoffen wel beter gebruiken!

Veroudering

Inmiddels zijn er talloze studies gedaan naar de effecten van het eten van suiker. Zo wordt gedacht dat insuline een belangrijke rol speelt bij veroudering. Dit wordt bevestigd door een  onderzoek waarbij men zag dat muizen en andere dieren langer leefden wanneer zij onderworpen werden aan een caloriearm dieet, wat de insuline productie verminderd. Ook het proces van glycatie werkt ouderdom in de hand. Het is een wat ingewikkeld verhaal, maar het komt erop neer dat glycatie een reactie is tussen glucosemoleculen en een eiwitmolecuul. Deze twee plakken aan elkaar en vormen samen een Advanced Glycation Endproduct, ofwel een AGE. Dit proces is weer op twee manieren nadelig. Allereerst raken de eiwitten die bij dit proces betrokken worden onherstelbaar beschadigd waardoor ze hun oorspronkelijke taak niet meer kunnen uitoefenen. Ten tweede activeren deze AGE’s ons imuunsysteem waardoor speciale voelsprieten (RAGE’s) genoemd zich aan AGE’s hechten waarna ze het lichaam verlaten. rimpelsDit lijkt een prima proces maar een verhoogde RAGE activiteit lijkt bij te dragen aan chronische infectieziekten die vooral bij ouderen en diabetisi lijken voor te komen (vooral aderverkalking, astma, nierfalen, tandvleesontstekingen en zenuwziekten). Maar vergis je niet het proces van glycatie valt niet onder ‘zorgen voor later’. Glycatie heeft talloze nadelige effecten zoals het remmen van de collageenproductie waardoor rimpels ontstaan…

Allemaal erg niet wenselijk dus. Wat we hiertegen kunnen doen? Er is onderzoek gedaan naar een antioxidant (resveratrol) die mogelijk de negatieve effecten van AGE’s kunnen beperken. Deze zou te vinden zijn in blauwe druiven, pinda’s, rauwe cacao en bosbessen. En daarnaast zo min mogelijk suiker eten dus. Alhoewel dat helemaal zo makkelijk nog niet is… De zoektocht naar lekkere maar suikervrije recepten is dus begonnen. En wie hier goede ideeën over heeft: laat het weten!!

Bierhaus, A. et al (2005). Understanding RAGE, the receptor for advanced glycation endproducts
Goldin, A. (2006). Advanced Glycation End Products: Sparking the Development of Diabetic Vascular Injury, http://www.vitamor.com/page.htm?/glycatie.htm&Introductie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s