Over de winterdip

De winterdip; zodra de donkere maanden er weer aankomen vrezen velen ervoor. Voor iedereen die moeite heeft afstand te doen van de korte broeken de volgende tip: laat je niet door anderen een winterdepressie aanpraten! Recent onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat een echte winterdepressie helemaal niet zo vaak voor komt als wij denken.

Onderzoekers van de Oregon State University onderzochten de mate van depressiviteit onder proefpersonen uit verschillende delen van de V.S., de uitkomsten werden vergeleken met de locale meteorologische condities. Wat bleek nu: zowel de tijd van het jaar als de locale weersomstandigheden hadden geen significante invloed op depressieve symptomen!

Volgens hoofdonderzoeker Kerr ontkennen ze hiermee niet het bestaan van seizoensafhankelijke stemmingsaandoeningen – een winterdepressie bestaat wel degelijk – maar laat dit onderzoek wel zien dat veel mensen het effect van een seizoen op een depressie overschatten. Hoe dit kan? Volgens Kerr overschatten mensen de kans op een winterdepressie omdat depressies over het algemeen vaak voorkomen én het algemeen geaccepteerd is een hekel te hebben aan winters weer. En inderdaad nu de dagen weer korter en donkerder worden is naar buiten gaan steeds minder aantrekkelijk. Dat mensen zich opgesloten voelen en het gevoel hebben minder plezierige activiteiten te beleven is niet gek, maar gelukkig zijn dit niet de symptomen van een depressie! Wat wel kenmerken zijn van een depressie? Klik hier

De symptomen

tearMocht je wel tot de ongelukkigen behoren die het vermoeden hebben geveld te zijn door een winterdepressie, de symptomen zijn als volgt: extreme vermoeidheid, verschuiving van het dag-nacht ritme, prikkelbaarheid, slechte concentratie, somberheid, weinig kunnen genieten, minder behoefte hebben aan sociale contacten, toename van eetlust en gewicht en het algemene gevoel hebben niet meer in balans te zijn.

Oorzaak en behandeling

Men vermoed dat een winterdepressie het gevolg is van een verstoord dag-nacht ritme van het lichaam. Dit ritme wordt bepaald door de biologische klok in ons lichaam en die gebruikt zonlicht om dit vast te houden. In de winter is er minder blootstelling aan zonlicht omdat de dagen korter zijn en de lichtsterkte van de zon af neemt. Naast zonlicht gebruikt ons lichaam het hormoon melatonine als tijdgever voor onze biologische klok. Het hormoon wordt door ons lichaam aangemaakt als het donker wordt en zodra het buiten licht wordt stopt de productie ervan. Bij mensen die erg gevoelig zijn voor dit proces valt er smorgens te weinig licht in de ogen om de productie van melatonine stop te zetten. Het gevolg is dat het biologische ritme in de war wordt geschopt en er klachten ontstaan: de winterdepressie. Lichttherapie (bloot worden gesteld aan wit licht met een sterkte intensiteit) wordt ingezet om de concentratie melatonine in het lichaam te verminderen waardoor de slaapbehoefte minder groot is.

Kerr, C.R., Shaman, J., Washburn, I.J., Vuchinich, S., Neppl, T.K., Capaldi, D.M., & Conger, R.D. (2013)Two longterm studies of seasonal variation in depressive symptoms among community participants. Journal of Affective Disorders,
Www.psyq.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s