Op het eerste gezicht

Wil je iets gedaan krijgen van je vriend, of aas je op grote fooien? Trek een rode outfit aan! Onderzoek beschreven in de Journal of Hospitality & Tourism Research heeft aangetoond dat vrouwen die rood dragen 26% meer fooi ontvingen dan vrouwelijke collega’s die andere tinten droegen.

Succesnummers

En er zijn meer uiterlijke aspecten die succes lijken af te dwingen. Mensen met een bril worden vaak intelligenter (maar ook saaier) bevonden dan mensen zonder bril. Lange mannen verdienen meer salaris dan kleinere mannen (ongeveer 1,5% meer wanneer ze 5 cm boven de gemiddelde persoon uitsteken) en mensen met bruine ogen worden als betrouwbaarder gezien dan mensen met blauwe ogen.

Kleine oogjes? Zuinig!

Dat laatste doet een beetje middeleeuws aan, mensen beoordelen op hun gezicht. Zo’n 200 jaar geleden was de fysiognomie dan ook dé manier om mensen te beoordelen. De Zwitserse dominee Lavater probeerde aan te tonen dat er een wetenschappelijke basis was voor dit idee en hij schreef rond 1776 het boek Fysiognomische fragmenten ter bevordering van de mensenkennis en de mensenliefde. Hij had een interpretatiesysteem ontwikkeld waarmee hij elk deel van het gezicht een betekenis had gegeven. Een hoog voorhoofd dat iets naar achter is gebogen zou vaak voorkomen bij valse vrouwen. Een verzonken neus, lange keel en konijnentandjes vrouw lavatarzouden duiden op een vrouw die een gemakkelijke prooi is voor versierders. En één van de bekendste karakteristieken is die van een zuinig persoon: kleine verzonken oogjes, puntige neus en kin en een mond met strakke lippen. En herken je je als vrouw in de afbeelding hiernaast? Dan heb je geluk. Lavater was van mening dat deze vrouw het profiel had van een typische wetenschapster; ze is nieuwsgierig, beredeneerd alles en zal niet zomaar een uitspraak doen zonder eerst alle kanten van een zaak te hebben belicht. Dit profiel wees volgens Lavater op een voor vrouwen zeldzame aanleg voor exacte en mathematische analyse.

De cruciale 1e 10 seconden

Het boek van Lavater werd op dit gebied één van de meest invloedrijke van de 18e en 19e eeuw. Er verscheen zelfs een zakeditie die men mee kon nemen op reis. Dat het uiterlijk ook in onze tijd nog een grote rol speelt moge duidelijk zijn. Maar hoezeer het ons beoordelingsproces beinvloed is gebleken uit onderzoek van de Amerikaanse psychologen Willis en Todorov. Tijdens hun onderzoek naar eerste indrukken ontdekten ze dat wij mensen na een tiende seconde al weten wat voor vlees we in de kuip hebben. Ze lieten studenten naar een serie gezichten kijken waarbij de helft van de groep uitgebreid de tijd mocht nemen en de andere helft gelijk moest aangeven wat ze ervan vonden. De studenten gaven allemaal nagenoeg hetzelfde oordeel over de gezichten ongeacht hoelang ze de foto mochten bekijken. Langer nadenken helpt hooguit om argumenten te bedenken bij het eerste, intuïtieve oordeel. Onthoud dat maar voor je volgende sollicitatiegesprek…

Kleisner, K., Priplatova, L., Frost, P., Flegr, J. Trustworthy-looking face meets brown eyes, 2013, Journal of Hospitality & Tourism Research, 1096348012442546, first published on April 18, 2012, Willis, J., Todorov, A. First impressions: Making up your mind after a 100-ms Exposure to a face, 2006, Princeton University

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s