Chiazaad

Soms kom je iets tegen wat niet alleen supergezond is, maar wat óók makkelijk is in het gebruik én waar je ook nog eens hele lekkere dingen mee kunt doen. Chiazaadjes zijn zoiets!

chia-seeds kleinChiazaden komen van de Salvia Hispanica, familie van de munt plant. Dit plantje komt oorspronkelijk uit Mexico. Het verhaal gaat dat deze zaadjes een belangrijke rol speelden voor de Azteken en de Maya’s. Soldaten zouden het hebben gebruikt als overlevingsrantsoen. Helaas zijn de zaadjes nadat de Spanjaarden het gebied veroverd hadden in de vergetelheid geraakt. Gelukkig voor ons zijn ze alweer een aantal jaren terug van weggeweest en inmiddels ook behoorlijk populair!

Waarom?

Chiazaadjes hebben vier eigenschappen waar wij mensen goed bij lijken te gedijen.
1. Ze barsten van de omega-3 vetzuren (verbetert werking van de hersenen, verlaagt je cholesterol, verhoogt je weerstand en verminderd risico op hart- en vaatziekten)
2.  Ze bevatten vezels: wel 25% meer dan bijvoorbeeld lijnzaad (vezels zorgen voor een ‘vol’ gevoel, en zorgen dat je bloedsuikerspiegel laag blijft)
3. Chiazaadjes bevatten 30% meer antioxidanten dan de grote favoriet op dit gebied: de blauwe bes (meer weten over antioxidanten klik dan hier)
4. Ze zijn een goede bron van proteïnes en mineralen. Er blijkt calcium in te zitten maar ook magnesium (15x meer dan in bijvoorbeeld broccoli) en ijzer (3x meer dan spinazie).

Wat kunnen we ermee?

Strooi ze over een salade of meng ze door je mueslie. Omdat chiazaadjes de eigenschap hebben dat ze wel 9 tot 12 keer hun eigen gewicht aan vocht kunnen absorberen zijn ze daarnaast geschikt voor toetjes!

chiazaad superfood

Meng 3 lepels chiazaadjes met 1 kop vocht (bijvoorbeeld amandelmelk/ vanillesojamelk/ kokosmelk of –water) en mix dit goed. Laat het mengsel een half uur staan en roer af en toe zodat het niet gaat klonteren. Zet het mengsel daarna twee uur in de koelkast totdat de zaadjes het vocht hebben opgenomen en er een puddingstructuur is ontstaan. Nu kun je er echt van alles mee doen; eet het met vers fruit/ amandelschaafsel/ cocosschaafsel of pureer het in een blender (eventueel met 2 tl cacaopoeder en 1 tl kaneelpoeder) tot een nog fijnere (chocolade) pudding. Eet smakelijk!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s