Vette pret

Het regent al dagen, je voelt je niet lekker, je hebt een flinke ruzie gehad of je verveelt je gewoon een ongeluk. Wie grijpt er op zo’n moment niet naar comfort food? Chocola, chips, patat of cake het werkt allemaal en de Belgische onderzoeker Lucas van Oudenhove heeft uitgezocht hoe dit komt.

Het experiment

Hij zette een onderzoek op waarbij deelnemers (met gezond gewicht) een 40 minuten durende fMRI scan ondergingen waarbij de activiteit van de hersenen werd gemeten. Na 10 minuten werd bij de helft van de deelnemers verdrietige muziek opgezet. De controlegroep kreeg iets neutraals te horen. Na nog eens drie minuten kreeg een gedeelte van beide groepen deelnemers via een maagsonde een vettige substantie toegediend en het andere gedeelte van de groep kreeg een caloriearme zoutoplossing ingespoten. De deelnemers wisten uiteraard niet in welke groep zij zaten. 

Het resultaat

Wat bleek? De vettige substantie verzwakt zowel de gedragsmatige als de neuronale reacties op verdrietige emoties. Met andere patatwoorden: door vet te eten gaan we ons beter voelen, zelfs als we zelf niet weten dat we het binnenkrijgen. En voor wie nu al watertandend aan een patatje of bitterbal denkt: gezonde vetten vind je onder andere in vette vis (haring en zalm), walnoten, avocado en olijven. Kan je ook best wat leuks mee doen voor bij de vrijdagmiddagborrel!

L. van Oudenhove et al, Fatty acid–induced gut-brain signaling attenuates neural and behavioral effects of sad emotion in humans, Journal of Clinical Investigation, August 2011

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s