Wat mediteren met je doet

Dat mediteren rustgevend werkt was al langer bekend. Menig kantoor en zelfs openbare plekken als vliegvelden hebben tegenwoordig een meditatieruimte en ook in ziekenhuizen wordt meditatie gebruikt als stressverlagend instrument. Indiase onderzoekers hebben onlangs aangetoond dat ook onze cognitieve en emotionele functies er door verbeteren. 

buddhaAan het begin van het onderzoek werden 34 gezonde mannelijke studenten onderworpen aan een stressvol computerspel en de stresslevels van de deelnemers werden gemeten. De toegenomen stress die het computerspel opwekte resulteerde – zoals verwacht –  in fysiologische kenmerken van stress zoals een hogere hartslag en toename van het hormoon cortisol. Nadat de proefpersonen echter een maandlang gemediteerd hadden traden deze stresskenmerken in veel mindere mate op. En dat was niet alles; uit verschillende tests zoals onder andere de Stroop taak en de Sternberg geheugen test bleek dat ook het IQ en het EQ vooruit was gegaan.

Omgeef je met natuur(plaatjes)

Heb je moeite met mediteren? Onderzoek gedaan door National Trust heeft aangetoond dat alleen al kijken naar de zee een snelle en effectieve manier is om te ontstressen. Woon je niet aan de kust? De website imagerelaxationvideos.com heeft een mooie verzameling natuurfoto’s en filmpjes.

Draai een plaatje

En voor degenen die niet zoveel hebben met natuurschoon: het nummer Weightless van de Engelse band Marconi Union is uitgeroepen tot meest ontspannende nummer aller tijden. Het nummer dankt deze eer aan het ritme van 60 beats per minuut waardoor het synchroniseert met onze hartslag en hersengolven. Het is wel belangrijk dat je het nummer de volle acht minuten beluistert. Volgens Lyz Cooper, oprichter van The British Academy of Sound Therapy heeft het lichaam vijf minuten nodig om deze synchronisatie te bereiken. Wat het nummer verder zo ontspannend maakt is het feit dat de melodie zich niet herhaalt. Hierdoor kan je brein zich totaal ontspannen omdat het niet bezig blijft te voorspellen wat er komen gaat.

Singh Y, Sharma R, Talwar A, Immediate and long-term effects of meditation on acute stress reactivity, cognitive functions, and intelligence, Department of Physiology, All India Institute of Medical Sciences, New Delhi, India.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s