Wortels goed voor een kleurtje?

wortel superfood

Wortels doen wonderen voor de huid en zouden deze zelfs natuurlijk bruin doen lijken! Feit of fabel? De University of Maryland legt uit hoe deze theorieën tot stand zijn gekomen.

In een leuk artikel beschrijven ze dat er een aantal groenten (waaronder wortels) zijn die bètacaroteen bevatten, een stof die de groenten hun kleur geven en die bijvoorbeeld ook gebruikt wordt als kleurstof voor onder andere margarine. Dit stofje wordt door ons lichaam omgezet in vitamine A wat zorgt voor een goed immuunsysteem én een gezonde huid. Teveel vitamine A tot je nemen door bijvoorbeeld vitamine A supplementen te slikken kan giftig zijn maar het lichaam zet heel knap precies zoveel bètacaroteen om in vitamine A als wij nodig hebben.

Minder gevoelig voor de zon

Verschillende studies hebben daarnaast uitgewezen dat hoge doses bètacaroteen mensen iets minder gevoelig maken voor zonlicht. Patiënten met een zeldzame huidaandoening (erythropoietic protoporphyria) waardoor ze overgevoelig zijn voor zonlicht worden behandeld met behulp van beta-carotenen. Dit zorgt ervoor dat ze iets meer zonlicht kunnen verdragen zonder er last van te krijgen.

Bijwerkingen

In het artikel van de Universiteit van Maryland wordt echter ook gewezen op bijwerkingen bij de inname van bètacaroteen. Naast pijn in de gewrichten en het krijgen van blauwe plekken wordt ook de verkleuring van de huid genoemd. Deze lijkt een gelige gloed te krijgen wat door veel mensen wordt gezien als positief omdat het doet denken aan een door de zon gebruinde huid.

Wat te doen met wortels?

Mocht je met bètacaroteen aan de slag willen vindt je deze onder andere in wortels, pompoenen, zoete aardappels, tomaten en paprika’s. Hoe intenser de kleur van de groente, hoe meer bètacaroteen deze bevat. Mocht je moeite hebben de aanbevolen porties groenten binnen te krijgen zijn er ook supplementen te verkrijgen. Er wordt momenteel echter gekeken naar eventuele negatieve effecten van bètacaroteen supplementen voor mensen die roken. Voor deze groep worden deze supplementen vooralsnog afgeraden.

University of Maryland, Complementary and Alternative Medicine Guide, http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/betacarotene

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s