Hoe vlooien leidde tot roddelen

Roddelen, wie doet het niet? Alhoewel deze bezigheid een nogal negatief imago heeft is de evolutionist Robin Dunbar ervan overtuigd dat het ooit erg nuttig was. En misschien nog wel is.

monkey groomingSociale banden

Dunbar verondersteld met zijn ‘social grooming hypothesis’ dat onze gesproken taal niet is ontstaan om informatie uit te wisselen (wat ook een logische verklaring lijkt) maar om sociale verbindingen aan te gaan met anderen. Sociale roddels vervullen bij ons mensen dezelfde functie als het vlooien bij apen, aldus Dunbar. Door elkaar te ontdoen van teken en andere parasieten worden sociale banden tussen onder andere chimpansees aangehaald.

Tijdsgebrek

Omdat wij mensen door de jaren heen in steeds grotere groepen zijn gaan leven werd het voor ons onmogelijk om de sociale connecties bij te houden door te potje te gaan zitten vlooien met iedereen die je tegenkwam. We zouden geen tijd over hebben gehad om te jagen of te eten! Dunbar verondersteld dus dat onze verre voorouders een manier van socialiseren bedachten waarmee wat minder tijd gemoeid zou zijn; roddelen! Op deze manier hielden we ten eerste onze handen vrij én konden we het met meer mensen tegelijkertijd doen! Multi-tasken anno de oertijd!

L. Workman, W. Reader, Evolutionary psychology, Cambridge, 2008

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s