Waarom toch die warm-up??

De warming-up; helaas wordt hij vaak afgeraffeld of gewoonweg overgeslagen. Uit tijdsgebrek of omdat ‘je helemaal niet koud aanvoelt’. Maar warm uit de auto stappen betekend helaas niet dat je lichaam klaar is voor een intensieve training. Even opwarmen is echt cruciaal om blessures te voorkomen en het beste uit je workout te halen!

crosstrainerMeer zuurstof, meer energie

Even op de crosstrainer voordat de gewichten uit de rekken worden getrokken of rustig opwarmen voordat je aan je hardlooprondje begint zorgt er allereerst voor dat de hartslag omhoog gaat. Je bloed wordt hierdoor sneller rondgepompt en de spieren worden dus voorzien van meer zuurstof wat ze nodig hebben om efficiënt te werken. De zuurstof wordt omgezet in energie en er wordt minder melkzuur aangemaakt dan wanneer de energie op andere manieren zou worden opgewekt. Dit voorkomt spierpijn en zorgt ervoor dat je de training langer volhoud. De grotere vraag van het lichaam om zuurstof zorgt er trouwens ook voor dat de luchtwegen wijder worden omdat er meer longblaasjes open gaan staan.

Sportmodus

Omdat de temperatuur van je lichaam omhoog schiet gaat je lichaam meer calorieën verbranden; je stofwisseling versnelt. Je spiercontrole wordt vergroot omdat je neuronen sneller boodschappen doorgeven aan de spieren. Het lichaam komt dus in een sportmodus wat ook inhoud dat bloed in mindere mate naar organen wordt gestuurd en in plaats hiervan de spieren bereikt. Door deze verandering van je bloedsomloop raken je spieren goed doorbloed en zijn ze minder kwetsbaar voor blessures dan koude, stijve spieren. De verminderde bloedstoevoer naar je organen zorgt er trouwens voor dat je zolang een vol gevoel houden als je net na het eten de sportschool of het zwembad in duikt… Door verminderde bloedtoevoer naar je maag verteerd je eten een stuk trager!

Voorkom blessures

Naast al deze voordelen met betrekking tot de spieren zijn ook je gewrichten, pezen en ligamenten gebaat bij een warm up. Je gewrichten worden soepeler waardoor je grotere bewegingsvrijheid (range of motion) verkrijgt en je pezen en ligamenten worden rekbaarder en zullen dus minder snel scheuren of beschadigen tijdens het intensieve deel van je training. Best wel praktisch dus allemaal!

OCR level 2 course in Teaching Exercise, http://www.acefitness.org

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s