Waarom mannen uitslapen

Onderzoek gedaan voor de Journal of the American Medical Association heeft uitgewezen dat een te korte nachtrust het testosteron level bij mannen met 10 tot 15% doet dalen.

Voor dit onderzoek werden gezonde mannen met een gemiddelde leeftijd van 24,3 jaar een week lang in de gaten gehouden terwijl zij ‘s nachts slechts 5 uur slaap konden pakken. Ter vergelijking: normaal gesproken zakt het testosteron level met ieder jaar dat je ouder wordt 1 tot 2%.

bedHet hormoon testosteron wordt normaal gesproken voornamelijk ’s nachts tijdens de slaap aangemaakt. Vijf uur slaap is dus duidelijk te kort om onze reserves aan te vullen. Het gevolg van dit tekort wordt gedurende de dag merkbaar; een laag energie level, verminderd libido, slechte concentratie en – niet geheel onverwacht – slaperigheid zijn het gevolg. Testosteron is het belangrijkste mannelijke geslachtsorgaan maar heeft ook effect op je spiermassa, spiersterkte, botdichtheid en kracht in het algemeen. Hoezo uitslapen is zonde van je tijd?

JAMA; Effect of 1 Week of Sleep Restriction on Testosterone Levels in Young Healthy Men, 2011

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s