Over intelligentie

In de middeleeuwen dacht men dat intelligentie was aangeboren, en dat dit aspect de hogere klasse van de lagere arbeidersklasse scheidde. De hogere klasse vond dit wel prettig want als intelligentie (en dus hun uitzonderlijke hoge positie) af zou hangen van inspanningen zou niet helemaal duidelijk zijn waarom de lagere klassen van bijvoorbeeld scholing werden buitengesloten. Gelukkig zien we intelligentie nu wat genuanceerder, maar daar zijn wel wat jaren over heen gegaan…

voorbeelden intelligentietest

Grootte van de schedel

Franz Joseph Gall (een Duits hersenonderzoeker) ontwikkelde rond 1800 een methode waarbij de persoonlijkheid en ontwikkeling van een persoon afgelezen werd door naar zijn schedelomvang te kijken. De kracht van de hersenen móest wel verband houden met de omvang, zo dacht hij, en zo ontstonden de eerste ‘intelligentie tests’. Zijn methode hield geen stand maar door zijn ideeën over de diversiteit van hersenstructuren heeft hij toch een grote bijdrage geleverd aan de neuro-wetenschap.

Aangeboren?

De Britse psycholoog Francis Galton (1822 – 1911) kreeg door zijn persoonlijke ervaring (hij kwam uit een slimme familie maar was zelf niet in staat een wiskunde wedstrijd te winnen) het vermoeden dat intelligentie deels aangeboren is. Tevens geïnspireerd door het werk van zijn verre neef Charles Darwin schreef hij hierover het boek ‘Hereditary Genius’ waarin hij zijn ideeën over erfelijkheid bekend maakte. Ondanks dat hij wat betreft erfelijkheid op de goede weg zat bleken door de Galton ontwikkelde intelligentietests niet te werken.

Eerste echte test

In het jaar 1905 werd de eerste echte test ontwikkeld door het duo Binet en Simon. De Amerikaan Goddard ontwikkelde op basis van deze test het begrip Intelligentie Quotiënt; destijds dé manier omintelligentie te meten door de verstandelijke leeftijd te delen door de chronologische leeftijd en dit maal honderd te doen. Toen deze Binet-Simon test voorbeelden intelligentietest 2in 1908 in Amerika op de markt kwam bleek het een groot succes te zijn. En goed voorbeeld doet volgen dus al snel werden er vele tests ontworpen waaronder de tegenwoordig erg populaire Raven Progressive Matrices test. Deze oorspronkelijk voor het leger ontwikkelde test is bijzonder omdat hij volledig uit niet-verbaal materiaal bestaat. Handig is dat het voor deze test minder belangrijk is perfect Nederlands te beheersen.

Zelf eens proberen? Probeer de afbeeldingen hiernaast! Klik op de afbeelding voor een vergroting. De antwoorden staan onder de bronvermelding van deze tekst.

M. Brysbaert, Psychologie, Academia Press, 2009,  R. Fancher, Pioneers of Psychology, Norton, 1996,  Psychology Magazine
Oplossingen zijn DEDC

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s