Waarom slapen?

Op een zonnig terrasje ontstond pas de vraag waar slaap nu eigenlijk goed voor is. Tijdens wat uitzoekwerk bleek dat het een veel besproken onderwerp is maar dat men nog altijd niet het naadje van de kous weet! Bij deze een aantal bevindingen over waarom we ’s nachts een aantal uren onder de wol moeten:

Informatie verwerking

Het Massachusetts Institute of Technology ontdekte dat slaap een belangrijke rol speelt bij het verwerken van nieuwe informatie. Wetenschappers onderzochten ratten waarvan ze de hersenactiviteit maten terwijl hen een taakje werd aangeleerd. Bepaalde hersengebieden werden actief tijdens dit taakje en tot verbazing van de onderzoekers werden deze zelfde hersengebieden (in dezelfde volgorde!) actief tijdens het dutje dat de ratten naderhand deden. Kennelijk werd de informatie die ze zojuist tot zich hadden genomen herhaald en in gedachten geoefend!

Aanvulling neurotransmitters

Naast het verwerken van informatie lijken er tijdens de slaap ook stoffen in het lichaam te worden aangevuld die tijdens de dag verbruikt zijn. Ander onderzoek (Hobson 1995) toonde namelijk aan dat bijvoorbeeld bepaalde neurotransmitters (serotonine en noradrenaline) alleen overdag door onderdelen van de hersenstam worden uitgescheiden, maar dat dit proces ’s nachts tijdens de REM-slaap stil kwam te liggen. De neuronen zouden worden aangevuld.

Roofdier of prooidier?

Een laaslapende hondtste factor die ons slaappatroon beinvloed is aangedragen door wetenschappers die het slaappatroon van verschillende diersoorten bestudeerden. Zij zagen eigenlijk twee groepen waarin dieren te verdelen waren: de prooidieren zoals koeien, paarden en herten, die weinig slaap nodig hebben en de roofdieren zoals katten en leeuwen die tot wel 18 uur per dag kunnen liggen pitten. Naast dat prooidieren het zich (door constant op de loer liggende roofdieren) niet kunnen veroorloven weg te zakken in een diepe slaap werkt ook hun voedingspatroon niet mee. Het gras dat onder andere koeien eten bevat bijzonder weinig voedingswaarde en ze moeten dan ook heel lang grazen om aan de benodigde hoeveelheden te komen. Er blijft dus weinig tijd over om te slapen. Roofdieren hebben dit aspect mee, door hun voedzame dieet van vlees hebben ze tijd zat en slapen ze lang om hun energie te sparen.

M. Brysbaert, Psychologie, Academia Press, 2009 / S. Gazzaniga, R. Ivry, G. Mangun, Cognitive Neuroscience, W. W. Norton & Company, 2009

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s