Hoe warmer het land, hoe heter het eten

peppers

Is het je wel eens opgevallen dat eten afkomstig uit delen van de wereld met een warm klimaat zoveel pittiger is dan de gemiddelde maaltijd uit een land met een koeler klimaat? Denk aan die lekkere maar tranen-trekkende thaise curries en die heerlijke mediterrane maaltijden vol knoflook die je dagen later nog steeds ruikt…

Evolutiepsychologen stellen dat dit cultuurspecifieke bereiden van voedsel voor een deel te maken heeft met de antibiotische werking van kruiden zoals knoflook en chilipeper. Deze zouden de risico’s van eventuele bacteriën teniet doen; slim, want de kans daarop is natuurlijk vrij groot als je vlees bij hoge temperaturen wilt bewaren! Bij deze nog wat andere voordelen op een rij:

Chilipeper

chili peperChilipeper zorgt ervoor dat het brein endorfine produceert (zorgt ervoor dat je je goed voelt en je bijvoorbeeld minder pijn voelt). Het stofje capsaicine (dat wat de peper zo heet maakt) is geur- en smaakloos maar stimuleert receptoren op de tong die gevoelig zijn voor pijn. Omdat capsaicine niet oplost in water heeft water drinken om de pijn te verminderen weinig nut. Je kunt beter iets vets in je mond stoppen want hierin lost het middel wel op. En wist je dat dit stofje ook gebruikt wordt in pepperspray?

Basilicum

Basilicum bevat oliën die de groei van bacteriën én infecties remmen en zit vol met antioxidanten die cel-beschadigende vrije radicalen te lijf gaan

garlicKnoflook

Knoflook bevat enzymen die het vrijkomen van de neurotransmitter serotonine bevorderen wat een positief effect heeft op je geheugen én wat ontspanning bevorderd

 L. Workman, W. Reader, Evolutionary Psychology, Cambridge University Press, 2008,  The Men’s Health big book of food and nutrition

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s