klamme handjes

Voor iedereen die moeite heeft met een uurtje spinnen of het wekelijkse rondje joggen is er goed nieuws. Het koud houden van je handpalmen zorgt ervoor dat je de training langer volhoud!


Onderzoekers van de Stanford University lieten obese (maar verder gezonde) vrouwen twaalf weken lang intensieve trainingen ondergaan waarbij de helft van de vrouwen een gekoeld item van 16 graden Celsius in handen kreeg. De andere helft van de vrouwen kreeg een item van 37 graden Celsius in handen. Resultaten die de vrouwen behaalden op het laatste onderdeel van de test (zo snel mogelijk een afstand van 1.5 mile afleggen) spraken voor zich. De vrouwen waarbij de handpalmen gekoeld werden legden het stuk aanzienlijk sneller af dan de vrouwen met warme handjes. Maar hier hield het goede nieuws niet mee op: de vrouwen die het koude item in handen kregen gedurende de trainingen lieten na 12 weken een significant smallere taille zien en ook de bloeddruk was aanzienlijk gezonder dan voorheen.

Men vicecubesermoedt dat factoren die normaal gesproken zorgen voor de onderbreking van een training (zoals een verhoogde hartslag, oververhitting, overmatig zweten en vermoeidheid) door plaatselijke verkoeling in mindere mate optreden. Het bloed in de handpalmen wordt immers verkoeld en vervolgens verder het lichaam doorgepompt. Kieper de volgende keer dus lekker wat ijsklontjes in die bidon en check of het bij jou ook werkt!

ahajournals.org; Abstract MP016: Innovation in Exercise: Increasing Capacity of Sedentary Obese Women with Cooling, Circulation 2012

2 gedachtes over “klamme handjes

  1. Kijk dat is nou handig om te weten! Hopen maar dat de buurt hier niet gek opkijkt als ik met ijsblokjes in m’n handen langs kom rennen want dat gaat natuurlijk even uitgetest worden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s