Van de melkboer

Vraag je je ook wel eens af waarom sommige broers of zussen sprekend op elkaar lijken en anderen geen enkele overeenkomst lijken te hebben? Best gek natuurlijk omdat het hebben van dezelfde ouders en het opgroeien in dezelfde omgeving HET recept lijkt voor op-elkaar-lijkende kinderen.

dnaVan allebei een beetje

Het antwoord is dat alhoewel jullie gezamenlijke vader en moeder jullie allebei de helft van hun genen (stukken DNA) hebben meegegeven, dit natuurlijk niet hoeft te betekenen dat jullie allebei dezelfde helft hebben ontvangen. Waar eeneiige tweelingen allebei wel precies dezelfde helft van beide ouders hebben gekregen en dus voor 100% dezelfde genen hebben komen jij en je broer of zus gemiddeld voor ongeveer 50% overeen. De één dus duidelijk wat meer dan de ander!

De monnik Mendel

Wist je verder dat alhoewel het menselijk genoom pas in 2003 in kaart is gebracht, de monnik Mendel hier in 1866 al over schreef? Hij kreeg door erwten te kweken in de gaten hoe erfelijkheid werkte en is naderhand de boeken ingegaan als de vader van de genetica. Dus toen Darwin (1809-1882) de evolutietheorie beschreef had hij slechts een vaag beeld had van hoe kenmerken van de ene generatie op de ander werd doorgegeven. Toch knap!

De overeenkomst met chimps

Tot slot nog één weetje: wist je dat het DNA van mensen voor 98% overeenkomt met dat van chimpansees? Binnen de evolutie psychologie wordt (op basis van paleoantropologisch onderzoek) gesuggereerd dat de mens en de chimpansee beide afstammen van een gezamenlijke voorvader die ongeveer zes miljoen jaar geleden leefde. De oudste mensachtige die ooit is gevonden leefde zo’n 4.4 miljoen jaar geleden in Ethiopië. Het had aapachtige armen maar tanden die op de onze lijken en bovendien kon aan de stand van bepaalde botten gezien worden dat deze soort waarschijnlijk rechtop liep. Meer weten over hoe genen nou precies werken? Klik hier

L. Workman, W. Reader, Evolutionary Psychology, Cambridge University Press, 2008

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s