Waarom geeuwen aanstekelijk is

Hoe irritant is het als iemand begint te gapen en jij niet lang daarna óók begint. En hoe grappig is het als je jouw tong uitsteekt naar een twee weken oude baby en hij of zij dit nadoet?!

Allebei lijken ze het werk te zijn van spiegelneuronen; cellen in ons brein die niet alleen gebruikt worden als wij zelf een actie uitvoeren maar die ook geactiveerd worden als we iemand anders in actie zien. Een mechanisme wat dus mogelijk maakt een actie uit te voeren doordat we begrijpen hoe een ander dit doet. Heel toepasselijk zijn deze na-aap neuronen ontdekt tijdens een onderzoek met makaken (aapjes). De Italiaanse neurofysioloog Rizzolatti onderzocht welke neuronen geactiveerd werden bij het eten van een pinda en zag bij toeval dat deze zelfde gebieden geactiveerd werden als het aapje toekeek terwijl hij zelf een pinda at. Het onderzoek van Rizzolatti was baanbrekend en sindsdien zijn er vele onderzoeken uitgevoerd om de werking van deze neuronen verder uit te pluizen.

SONY DSCImmitatieleren

Zo wordt nu verondersteld dat baby’s deze neuronen gebruiken bij het imitatieleren waarmee ze op de leeftijd van twee dagen al beginnen. Voor hen is het een manier om op de wereld om hen heen te reageren en te communiceren. Men gaat ervan uit dat dit spiegelneuronensysteem hier oorspronkelijk voor bedoeld was; dat het voor ons van belang was in de periode dat wij nog geen gesproken taal kenden en via gebaren communiceerden.

Emphatie

Waar deze cellen ook bij betrokken zijn is ‘empathie’. Heb je iemand wel eens zo hard zien vallen dat het je zelf bijna pijn deed? Onderzoek gedaan door Tania Singer wees uit dat wanneer we zelf pijn ervaren én wanneer we een vriend of geliefde pijn zien ervaren dit precies dezelfde plekken in onze hersenen activeert. Dit en menig ander onderzoek doet vermoeden dat spiegelneuronen een belangrijke rol spelen in het begrijpen van intenties en emoties van mensen om ons heen. Handig! Als het goed werkt tenminste. Men vermoed dat autisten minder, of minder goed werkende spiegelneuronen hebben en daarom problemen hebben met sociale interactie.

 M. Harris, G. Butterworth, Developmental psychology, Psychology Press, 2002, S. Gazzaniga, R. Ivry, G. Mangun, Cognitive Neuroscience, W. W. Norton & Company, 2009

Een gedachte over “Waarom geeuwen aanstekelijk is

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s