Spiergroei bij beginnende sporters

DumbbellMensen die net beginnen met sporten weten er vast alles van; aan het begin lijk je als een speer vooruit te gaan maar na een paar weken lijkt die hoopvolle stijgende lijn te stagneren. Niet getreurd jongens, het is een teken dat je op de goede weg bent!

Verbindingen aanleggen

Het grootste gedeelte van de kracht die je opbouwt in de eerste weken van je training ontstaat niet zozeer door spiergroei maar door de activering van spiervezels die je voorheen wel had – maar niet gebruikte. De meeste ongetrainde mensen gebruiken bij een krachtsinspanning 70% van de beschikbare spiervezels. Zodra je gaat trainen gaat je lichaam aan de slag om verbindingen aan te leggen tussen je zenuwbanen en die overige spiervezels. Je coördinatie wordt beter, wat je zult merken aan de hand van oefeningen die steeds gemakkelijker gaan.

Vergroten van spierweefsel

Zodra die verbindingen zijn gelegd lijkt er dus stagnatie op te treden in het sterker worden maar vanaf dat moment wordt gewerkt aan het vergroten van je spierweefsel. (Let op door te trainen krijg je dus niet méér spierweefsel, je spiervezels worden alleen groter!)

Snelle vs langzame spiervezels

Wist je verder dat onze spieren in te delen zijn in snelle spiervezels en langzame spiervezels? Snelle spiervezels kunnen veel kracht opwekken maar vermoeien snel, deze vezels zijn belangrijk bij gewichttraining. Langzame spiervezels creëren minder kracht maar kunnen dit voor een langere periode volhouden. Deze vezels zijn van belang bij duurtraining. De meeste mensen hebben meer van één bepaald soort vezel en dit bepaald of iemand meer aanleg heeft voor krachttraining of voor duurtraining.

Bron: OCR level 2 course in Teaching Exercise

2 gedachtes over “Spiergroei bij beginnende sporters

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s