Dubieuze experimenten

Als je het woord psychologie opzoekt op Wikipedia vind je de omschrijving als volgt: ‘academische discipline die zich bezighoud met het innerlijke leven en het gedrag van mensen’. Op een positieve manier, denk je dan. Helaas hebben psychologische onderzoeken in het verleden niet voor iedereen goed uitgepakt. Lees en huiver!

Kleine Albert en zijn angst voor harige dingen

John Watson (1878 – 1958) is een van de eersten geweest die het fenomeen van de klassieke conditionering bij mensen uitprobeerde. Hij leerde een kind van slechts 11 maanden oud bang te worden van een witte rat. Kleine Albert, zoals het kind in het onderzoek werd genoemd, was van oorsprong een blij kind en voor weinig bang. Hij leek de rat dan ook erg interessant te vinden maar steeds wanneer hij zijn handjes naar het beestje uitstak werd er achter hem keihard op een metalen stang geslagen. Na twee van zulke toenaderingspogingen was zijn enthousiasme verdwenen en na nog eens vijf pogingen begon hij al te huilen bij de aanblik van het dier. little albert experimentEn niet alleen de rat beangstigde hem, ook konijnen, honden en dingen als bollen wol, een bontjas en een kerstmanmasker zorgden voor een angstige en vermijdende reactie. Helaas voor kleine Albert is er nooit een poging gedaan om hem weer over zijn angsten heen te helpen. Zijn moeder heeft hem kort na dit onderzoek opgepakt en is verhuisd…

Bruce die noodgedwongen Brenda werd

Een ander onderzoek uitgevoerd door de psycholoog John Money beschrijft het lot van Bruce. Bruce werd samen met zijn tweelingbroer geboren in 1965 en werd na 7 maanden besneden. Tijdens de operatie ging er iets mis waardoor zijn geslachtsdeel niet meer te redden was en het advies van de doktoren was om Bruce dan maar als meisje op te voeden. Op de leeftijd van 17 maanden onderging het kind een operatie waarbij het vrouwelijke geslachtsdelen kreeg en ze ging voortaan door het leven als Brenda. In tegenstelling tot wat de behandelend psycholoog over de zaak naar buiten bracht (dat het een succes was) ging het Brenda helemaal niet voor de wind. Het meisje werd erg gepest en haar broer vertelde later dat ze erg mannelijk overkwam. Ze zat met haar benen wijd, speelde met jongensspeelgoed en lokte gevechten uit.

De druppel kwam voor Brenda in de pubertijd toen ze borsten en heupen kreeg en ze begon dit te verbergen. Uiteindelijk is haar in deze periode verteld wat er precies met haar gebeurd was. Brenda reageerde opgelucht en besloot weer als man door het leven te gaan. Als twintiger ontmoette hij een vrouw met drie kinderen waarmee hij trouwde maar toen dit huwelijk bergafwaarts ging pleegde hij zelfmoord. Een tragisch verhaal dus maar vanwege de belangrijke aspecten die dit onderzoek aanstipt (dat het gevoel man of vrouw te zijn niet alleen is aangeleerd maar ook is aangeboren) wordt het genoemd in ieder psychologie handboek.

Bron: M. Brysbaert, Psychologie, Academia Press, 2006

Een gedachte over “Dubieuze experimenten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s